במפעל הפיס חוגגים בימים אלה 20 שנה להיווסדו של פרס ספיר לספרות ומכריזים בהתרגשות על חמשת המועמדים ב'רשימה הקצרה' לשנת 2020

חמשת המועמדים ב'רשימה הקצרה' יקבלו מענק של 40 אלף ₪. הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס יזכה במענק של 150 אלף ₪ וספרו יתורגם וייצא לאור בשפה הערבית ויתורגם לשפה זרה נוספת על פי בחירתו

רו"ח אביגדור יצחקי, יו"ר מפעל הפיס: "מפעל הפיס גאה להוביל את המפעל החשוב והיוקרתי ביותר בתחום הספרות בישראל – "פרס ספיר לספרות". בשנה כל כך מאתגרת שחווה עולם התרבות הישראלי, חשוב יותר מתמיד להמשיך ולהוביל בגאון את המוסד החשוב הזה שכל מטרתו להכיר ולהוקיר את הספרות העברית כאבן יסוד בתרבות הישראלית ולהעלות על נס את תרומתם החשובה של הסופרות והסופרים בישראל לחברה. השנה אנו מציינים בגאווה גדולה 20 שנות פעילות של הפרס שנוסד בשנת 2000 והפך ברבות השנים למוסד חשוב ומוערך שזוכה להתעניינות רבה, הן בקרב קהילת הסופרות והסופרים בישראל והן בקרב הציבור כולו".

'הרשימה הקצרה' של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2020

  • סמי ברדוגו, "חמור" בהוצאת הספרייה החדשה
  • יוסף בר יוסף, "אבא, בן, סבתא דינה" בהוצאת הספריה החדשה
  • רועי חן, "נשמות" בהוצאת כתר
  • גיא עד, "ויקי ויקטוריה" בהוצאת אסיה
  • יעקב צ' מאיר, "נחמיה" בהוצאת ידיעות ספרים
בתמונה: עטיפת הספר 'אבא, בן, סבתא דינה'

"אבא, בן, סבתא דינה" מאת יוסף בר יוסף

שלוש הנובלות סביב קשרי משפחה המרכיבות את הטריפטיכון של יוסף בר יוסף מתנועעות הלוך ושוב בין העולם החרדי לחופשי, ודמויותיהן הנכנסות למאה שערים, או יוצאות ממנה וחוזרות ונמשכות אליה, משנות שוב ושוב את הקואורדינטות של חייהן.

וגם כשהן נטועות על מקומן במאה שערים וסביבותיה, הן חריגות שם, ומאפיין אותן איזה תו התנהגות אובססיבי "לא־הולם", כגון: "ואולי זו היתה הפעם הראשונה שאשה מרחה על שפתיה ליפסטיק אדום לוהט במרפסת פתוחה בלב שכונת בתי אונגרין". וכך רווחות בעלילות הדרמטיות שבספר סצנות שערורייתיות, מוזרות.

ביד בטוחה, בתנופה סגנונית אופיינית לו, באירוניה ובהיקסמות אמפתית, מוליך יוסף בר יוסף את הריאליזם התזזיתי שלו, העטוף דוק פנטסטי וגרוטסקי, אשר נובע מן הדמויות האקסצנטריות והיצריות שבמרכז הנובלות.

כוח מניע מרכזי המכונן את ההתרחשויות שבנובלות הוא נטישה או היעדרות או חֶסֶר של הורה – היעדר ההופך לנוכחות נפשית גורלית. כך ב"אבא", שהיא ניסיון של בר יוסף לתקשר מעֵבר לשנים הרבות, בביקורתיות מפויסת, עם אביו הסופר יהושע בר־יוסף, שנטש את אשתו וילדיו וגם חזר. כך ב"בן", אשר בה גולדה, פליטת שואה החיה בצל משפחתה הנעדרת, נאבקת בחשש לאבד את בנה אם אכן יהיה המשיח המתמהמה. וכך ב"סבתא דינה", אשר בה מיכאל, החי בצל אביו שנהרג במלחמת יום הכיפורים, בורח מן האֶרוס לאמונה, מענה את עצמו בנישואים ראשונים ושניים לנשים מכוערות במיוחד, ונעשה אב נוטש המתכחש לחמשת ילדיו.

גוני האדום הרבים, הלוהטים בספר על רקע השחור והלבן האחידים של העדה החרדית, מתקשרים בעלילה לחריגוּת, לארוס ולסכנה, אך גם, מצד שני, לדם המאחד משפחה וליין ה"קידוש" המשפחתי, ובכך הם משקפים בתמציתיות את המתח המרכזי שבספר.

נימוקי השופטים לבחירה:
שלוש הנובלות המאוגדות בספרו של יוסף בר יוסף עוסקות בנוכחות המאיימת של החוסר, האובדן וההעדר ביחסי משפחה. אב הנוטש את ילדיו ולבסוף חוזר, אם שחרדה מאובדן בנה המאמין שהוא המשיח, בן שכול שמתקשה לשמש כאב מתפקד לילדיו שלו. שלוש הדמויות העומדות במרכז הנובלות מיטלטלות אנה ואנה בעולם המתוח, התחום על ידי חוקיה הנוקשים של הקהילה החרדית במאה שערים. היסודות האוטוביוגרפיים מתורגמים אצל בר-יוסף לתיאור מדויק ורגיש, בשפה שהיא יצרית, מסתורית וריאליסטית גם יחד, השוזרת את שלושת הסיפורים למארג רב קסם ולהישג ספרותי מרשים.

בתמונה: עטיפת הספר 'חמור'

"חמור" מאת סמי ברדוגו

רוֹסלָאן איסָקוב, יליד אזרבייג'ן כבן 50, מסתיר חמור בחצרו האחורית הבלויה, חמור נינוח, משתלב. לפני חמישה שבועות עבר בצעידה בטֵלה בדרך שולית של המושב בת הדר, שבו הוא חי בתלישות בתשע השנים האחרונות, ונתקל בשני שוטרים, שביקשו ממנו לעצור רגע ולהחזיק חבל המחזיק חמור, ולא לזוז עד שיגיעו לאסוף אותו. אבל איש לא בא. מאז חי אתו חמור.

הספר מלווה את רוסלאן לאורך שמונה ימים ביוני 2018. סיפור הטיפול בחמור הופך לעלילה מרתקת הממיסה את הלב ביופיה, ולצידה מגלה ברדוגו נועזות חסרת־תקדים בספרות העברית בפרישַׂת המפגשים המיניים בין גיבור הספר לבין חברו היחיד, האמריקאי סטיב.

השנים של רוסלאן בבת הדר, בעיקר מאז שהתפטר מעבודתו כהנדסאי־בניין, מבלי לחשוב על העתיד, הן ניסיון מתמשך לטפח יומיום של חיוניות עכשווית תוך היחלצות מן הרדיפה אחר מה שמעבר לַדקוֹת של ההווה – השתחררות מן ההתמכרות לָאחר־כך, מן התלות בתמורות עתידיות ובאופק מַשלֶה של תקוות וציפיות, וגם מן ההינטעות בסיפור העבר, במחצבת השורשים, בשייכות למסורת המשפחתית.

מצבו הנוכחי נראֶה תוצאה של יום אחד יוצא־דופן בנובמבר 1994, יום שרוסלאן בן ה־26 עדיין חי בו עם שני הוריו ולמד הנדסאות. שוב ושוב חוזר הספר ליום הזה. האובייקטים התמימים במערכה הראשונה של אירועי אותו יום צוברים בהדרגה תאוצה ומדהירים אותנו אל תחושת אסון בלתי־נמנע, והם הזירה של דרמת המתח השוצפת בספר. אחריה נפער חלל חשוך של עשרים־וארבע שנים, שבסופן מחזיר ברדוגו את רוסלאן אל חייו.

נימוקי השופטים לבחירה:
ויקי, אם חד הורית מהוד השרון, יוצאת מחסות הוריה לחיים עצמאיים בתל-אביב עם בנה בן השמונה. הבית ברחוב גוטליב שבו ממוקמת דירתה השכורה והמסעדה הביתית הסמוכה המשמשת מפלט ומקלט לכמה מן הדמויות נעשים לצומת רוחש של מרקמי יחסים, המפגיש שלל דמויות וסיפורי חיים כאובים ומושתקים. במרכזם ניצבת ויקי, דמות קורנת המעירה בסביבתה רגשות חבויים ותקוות כמוסות. בשלל התבוננויות מקוריות, בבינת לב אמפתית ובלשון תמציתית מדויקת מקימה גיא עד עולם שובה לב, אנושי מאוד, ובו מהלכות דמויות פגועות ורצוצות, אנשים של כל ימות השנה הכמהים לתיקון, לחסד ואולי גם לאושר.

בתמונה: עטיפת הספר 'נשמות'

"נשמות" מאת רועי חן

למראית‭ ‬עין,‭ ‬אי‭ ‬אפשר‭ ‬לנחש‭ ‬שגרישה, ‬הגבר‭ ‬השתקן‭ ‬והשמנמן‭ ‬שמתגורר‭ ‬עם‭ ‬אימו‭ ‬בדירת‭ ‬שיכון‭ ‬מתפוררת,‭ ‬מתגלגל‭ ‬ממאה‭ ‬למאה, ‬מארץ‭ ‬לארץ‭ ‬ומגוף‭ ‬אחד‭ ‬אל‭ ‬גוף‭ ‬אחר.‭ ‬החיים‭ ‬המסעירים‭ ‬שחווה‭ ‬לפני‭ ‬ארבע‭ ‬מאות‭ ‬שנה‭ ‬בעיירה‭ ‬נידחת‭ ‬במזרח‭ ‬אירופה,‭ ‬במאה‭ ‬ה-18 בוונציה, ‬או‭ ‬מאה‭ ‬שנה‭ ‬אחר‭ ‬כך‭ ‬במרוקו, ‬הותירו‭ ‬בו‭ ‬חותם‭ ‬וצלקות.‭

גרישה‭ ‬הוא‭ ‬אולי‭ ‬השקרן‭ ‬הכי‭ ‬כן‭ ‬שיצא‭ ‬לכם‭ ‬להכיר,‭ ‬ובכל‭ ‬זאת‭ ‬לא‭ ‬נראה‭ ‬שמישהו‭ ‬מאמין‭ ‬לו.‭ ‬אולי‭ ‬גם‭ ‬הוא‭ ‬כבר‭ ‬לא.‭ ‬ אימא‭ ‬שלו‭ ‬תגיד‭ ‬לכם‭ ‬שגלגול‭ ‬נשמות‭ ‬זאת‭ ‬שטות‭ ‬גמורה.‭ ‬מבחינתה‭,‬ "חיים‭ ‬יש‭ ‬רק‭ ‬אחת,‭ ‬כל‭ ‬השאר‭ ‬זה‭ ‬מטאפורה". ‬לאורך‭ ‬נשמות‭ ‬גרישה‭ ‬ואימו‭ ‬מנהלים‭ ‬קרב‭ ‬חסר‭ ‬רחמים‭ ‬על‭ ‬ליבו‭ ‬של‭ ‬הקורא.‭ ‬אבל‭ ‬מי‭ ‬ינצח‭- ‬הנשמה‭ ‬או‭ ‬הגוף,‭ ‬הפנטזיה‭ ‬או‭ ‬המציאות, ‬הבן,‭ ‬האֵם‭ ‬או‭ ‬רוח‭ ‬הקודש?

נימוקי השופטים לבחירה:
ספרו של רועי חן כתוב כמחול מסחרר המערב תקופות ושפות, מיתוס והיסטוריה, ומלהטט בהצלחה מרשימה בין ז'אנרים ספרותיים ומשלבים לשוניים מדויקים ומלאי ברק. על אף שהוא מתאר את גלגוליה של נפש אחת לאורך מאות שנים ועל פני שלוש יבשות, הוא נטוע בסופו של דבר במציאות הכה ישראלית של ראשית המאה העשרים ואחת, בבניין מט לנפול בלבה של העיר יפו. מהלכי העלילה של חן מזקקים רגעים של אימה ובדידות, הומור וחמלה, ובוראים עולם שנאחז בדמיון ובמלים אך בה בעת הולך ונמוג אל נוכח המציאות של נדודים בחיפוש אחר תחושת בית.

בתמונה: עטיפת הספר 'ויקי ויקטוריה'

"ויקי ויקטוריה" מאת גיא עד

​ביום שבו ויקי מנילה עוזבת את בית הוריה ומהגרת לתל אביב עם בנה הצעיר, נוכחותה מציתה נפשות וגורמת לאנשים סביבה להתמסר לרגשותיהם, מלאכה שהעדיפו לדחות. אבל הגיע הרגע, שכן אי-אפשר לרפרף על שלוליות הכאב; החיים מתקוממים על כך.

לאורך 52 ימים בעיר המפלט, שלוש משפחות ושתי טעויות טוות את עלילת ויקי ויקטוריה ואת הניסיון ההרואי של הכול לצלוח אל החוף. ויקי מנילה תצטרך להפסיק לשקר. מתי ליבּר יתעורר לתוך הגעגועים לאחותו המתה. גליה נוימן, שתמיד הילכה על הפס הרחב, לא תוכל עוד להיאחז בו, אביה יזכה לביקור נדיר בעוצמתו ואיזידור גד, חבר ילדות מתודלק באהבה, לא יחפה יותר על אף אחד.

בלב סערת חייהן של הדמויות, צף וקם מחדש 'אברמסקי' – אי קולינרי אליו הן נשטפות וממנו הן יוצאות למסען, שהוא מזהיר בבדידותו, אבל בקצהו אולי יש תקווה.

נימוקי השופטים לבחירה:
ויקי, אם חד הורית מהוד השרון, יוצאת מחסות הוריה לחיים עצמאיים בתל-אביב עם בנה בן השמונה. הבית ברחוב גוטליב שבו ממוקמת דירתה השכורה והמסעדה הביתית הסמוכה המשמשת מפלט ומקלט לכמה מן הדמויות נעשים לצומת רוחש של מרקמי יחסים, המפגיש שלל דמויות וסיפורי חיים כאובים ומושתקים. במרכזם ניצבת ויקי, דמות קורנת המעירה בסביבתה רגשות חבויים ותקוות כמוסות. בשלל התבוננויות מקוריות, בבינת לב אמפתית ובלשון תמציתית מדויקת מקימה גיא עד עולם שובה לב, אנושי מאוד, ובו מהלכות דמויות פגועות ורצוצות, אנשים של כל ימות השנה הכמהים לתיקון, לחסד ואולי גם לאושר.

בתמונה: עטיפת הספר 'נחמיה'

"נחמיה" מאת יעקב צ' מאיר

נחמיה כהן הוא תלמיד חכם, בעל־שם, רמאי קטן ונווד מושבע. עם שש אצבעות בידו האחת, תשוקה בלתי־נשלטת לספרים וחוט שדרה מוסרי מפוקפק יוצא נחמיה למסע אל המשיח שזה עתה קם: שבתאי צבי.

נחמיה מזמין את הקורא אל אחת התקופות הסוערות בהיסטוריה היהודית, מזרח־אירופה של המאה השבע־עשרה, שלא דרך שחקניה הראשיים והמוכרים אלא דרך שלל גיבורי שוליים. תלמידי חכמים, שודדים, נביאות, שחקנים־נודדים, הוזי הזיות וחולמי חלומות יהודים, מוסלמים ונוצרים, נעים במסע זה לצדו של נחמיה ברגל, בעגלות ובאוניות רעועות ברחבי אירופה, מפולין ועד קושטא.

נימוקי השופטים לבחירה:
נחמיה מאת יעקב צ' מאיר הוא רומן היסטורי סוחף המוציא את גיבורו, רמאי מפוקפק אך רגיש, למסע פנורמי מהעיירה במזרח אירופה ועד לתורכיה העות'מנית, בעקבי משיח השקר המטלטל את העולם היהודי. בעזרת הומור (ולעתים אף בסאטירה), מוליך מאיר את הקורא בשלל הרפתקאות העוברות דרך השוליים החברתיים וההיסטוריים של הדרמה השבתאית. אירופה היהודית והלא-יהודית של המאה השבע-עשרה מתייצבת כחיה לעיני הקורא בזכות כושר תיאור והמחשה יוצאי דופן הנסמכים על מהימנות היסטורית מדוקדקת מזה ודמיון פיוטי מפליא מזה, תוך שימוש משוכלל במוזיקה של השפה, שפת בית המדרש ושפת הרחוב.

הזוכים בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס:

  • שנת 2000: "תאום כוונות" מאת חיים סבתו, בהוצאת ידיעות אחרונות
  • שנת 2001: דויד גרוסמן ,"מישהו לרוץ איתו", בהוצאת הקיבוץ המאוחד
  • שנת 2002: גיל הר אבן ,"שאהבה נפשי", בהוצאת כתר ספרים
  • שנת 2003: אמיר גוטפרוינד ז"ל, "אחוזות החוף", בהוצאת כנרת זמורה ביתן דביר
  • שנת 2004: דן צלקה ז"ל, "ספר האלף בית", בהוצאת חרגול
  • שנת 2005: אלונה פרנקל, "ילדה של", בהוצאת מפה
  • שנת 2006: רון לשם, "אם יש גן עדן", בהוצאת כנרת זמורה ביתן דביר
  • שנת 2007: שרה שילה, "שום גמדים לא יבואו", בהוצאת עם עובד
  • שנת 2008: צבי ינאי ז"ל, "שלך סנדרו", בהוצאת כתר
  • שנת 2010: יורם קניוק ז"ל, "תש"ח", בהוצאת ידיעות ספרים
  • שנת 2011: חגי ליניק, "דרוש לחשן", בהוצאת הספרייה החדשה הקיבוץ המאוחד
  • שנת 2012: שמעון אדף, "מוקס נוקס", בהוצאת כנרת זמורה ביתן דביר
  • שנת 2013: נועה ידלין, "בעלת הבית", בהוצאת כנרת זמורה ביתן דביר
  • שנת 2014: ראובן נמדר, "הבית אשר נחרב", בהוצאת כנרת זמורה ביתן דביר
  • שנת 2015: אורלי קסטל-בלום, "הרומאן המצרי", בהוצאת הספריה החדשה, הוצאת הקיבוץ המאוחד/ספרי סימן קריאה
  • שנת 2016: מיכל בן-נפתלי, "המורה", בהוצאת כתר ספרים.
  • שנת 2017: אסתר פלד, "פתח גדול מלמטה", בהוצאת בבל.
  • שנת 2018: אתגר קרת, "תקלה בקצה הגלקסיה", בהוצאת כנרת זמורה דביר
  • שנת 2019: אילנה ברנשטיין, "מחר ניסע ללונה פארק", בהוצאת כנרת זמורה-ביתן, דביר

עוד על פרס ספיר לספרות באתר מועצת הפיס לתרבות ולאמנות

מועצת הפיס לתרבות ולאמנות

31 במרץ 2025

בפעם העשירית – נושמים תרבות בטבע לכל המשפחה בחול המועד פסח

מיזם "נושמים תרבות" של מפעל הפיס ורשות הטבע והגנים יתקיים בחול המועד פסח, 14 עד ה־17 באפריל 2025
29 בינואר 2025

מפעל הפיס הכריז על הזוכה הגדול בפרס ספיר לספרות ע"ש פנחס ספיר לשנת 2024

פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר הוא הנדיב, היוקרתי, המוערך והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה-24 על ידי מפעל הפיס
5 בינואר 2025

מפעל הפיס מכריז על שלושת מועמדי "הרשימה הקצרה" בפרס "הביכורים" של פרס ספיר לספרות לשנת 2024

22 בדצמבר 2024

מפעל הפיס מכריז על חמשת המועמדים הסופיים של פרס ספיר לספרות לשנת 2024: "הרשימה הקצרה"

חמשת המועמדים הסופיים נבחרו על ידי חבר השופטים של הפרס, בראשות יו"ר ועדת השיפוט, נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות
25 בנובמבר 2024

מפעל הפיס מכריז על "הרשימה הארוכה" של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2024

פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר נוסד בשנת 2000 והינו הנדיב, היוקרתי, המוערך והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה־24 על ידי מפעל הפיס
לעוד מועצת הפיס לתרבות ולאמנות