כל אחד ואחת יכולים להציל חיים

ביום שלישי 22/02/2022 התקיים יום שיא ארצי להעלאת המודעות למַפְעֲמִים (דפיברילטורים) הקיימים במרחב הציבורי ולהדרכת הציבור לסייע בהצלת חיים.

המיזם החברתי "שמים לב", הוקם מתוך סיפורה האישי של ליהי קורין, לאחר שאביה דוד עבר דום לב במקום עבודתו, ולא חובר לדפיברילטור ציבורי שהיה בסמוך למקום האירוע. יחד עם מרכז השלטון המקומי, מפעל הפיס, האיגוד הקרדיולוגי, מגן דוד אדום, אפליקציית "איפה דפי?" ועמותות עזרה ראשונה נוספות בישראל – נולד קמפיין הסברתי, שמטרתו העלאת המודעות לקיומם של דפיברילטורים במרחב הציבורי והדרכה על האופן שבו ניתן להשתמש בהם על מנת להציל חיים. שיא הקמפיין בקיומו של יום מודעות ארצי ב-22/02/2022 ברחבי הארץ.

ביום השיא יוקמו מעל 100 עמדות העלאת מודעות ברחבי הארץ מצפון ועד דרום, בהן ידריכו את האזרחים צוותי רפואה ומתנדבים, בשאיפה לעודד אחריות אישית בקרב הציבור לזיהוי ונקיטת פעולה במקרה של דום לב בקהילה ובמרחב הציבורי, על ידי חינוך להצלת חיים והעלאת המודעות הציבורית לנושא: מוכנות למקרה של דום לב בסביבתנו הקרובה, הכרת המַפְעֵם (דפיברילטור) הקרוב, זיהוי אירוע דום לב, חיוג למוקד 101 והבאת הדפיברילטור ללא השתהות - כל זאת למען קיצור הזמן מרגע דום לב ועד מתן מכת חשמל מצילת חיים.

כ- 100 רשויות מקומיות ברחבי הארץ נרתמו למאמץ הלאומי ועוד מאות גופים, בהם: צה"ל, משטרת ישראל, נציבות שירות המדינה, איחוד הצלה, רכבת ישראל, בתי החולים וקופות החולים, קבוצת עזריאלי, קניוני עופר, מתחמי G, כלל תנועות הנוער, האגודות הסטודנטיאליות, עשרות חדרי כושר ועוד.
קישור לדף המיזם - https://www.israeldefi.org

המיזם "שמים לב" פועל בשיתוף "איפה דפי?" - פלטפורמה למיפוי דפיברילטורים חברתית, כוללת אפליקציית מובייל ואתר אינטרנט לאיתור הדפיברילטור הקרוב ביותר מהמחשב או מהטלפון. המידע שנאסף נמצא תחת רישיון פתוח ופועל באופן התנדבותי, חינמי וללא מטרות רווח. המידע מסונכרן למערכת השליטה והבקרה של מד"א במוקד החירום 101.

במדינת ישראל מדווחים על כ-8000 מקרי מוות בשנה כתוצאה מדום לב, מתוכם כ-50% מתרחשים מחוץ לכותלי בתי החולים. זוהי סיבת המוות השנייה בשכיחותה במדינה.

ב-2008 חוקק "חוק הדפיברילטורים" במרחב הציבורי וכיום מוצבים ברחבי ישראל אלפי מכשירים. למרות זאת המודעות הציבורית לפשטות השימוש במכשיר נמוכה ומספר השימושים בשנה עומד על עשרות בודדות. אחוז השרידות בישראל במקרה של דום לב בקהילה עומד על 6% בלבד, מספר הנמוך משמעותית מהממוצע העולמי (ממוצע ה-OECD עומד על כ-10%, ובחלק מהמדינות המפותחות מגיע עד כ-21%).

באירוע של דום לב, מפסיק ליבו של אדם לפעום באופן סדיר וכתוצאה מכך זרימת הדם והחמצן לאיברי הגוף נפסקת. הדרך היחידה להשבת קצב הלב היא באמצעות מכת חשמל, כאשר הגורם הקריטי בקביעת השרידות של אדם הינו מהירות קבלת הטיפול - בכל דקה הסיכוי להשיב את קצב הלב לקצב תקין יורד בכ-10%, כך שלמעשה יש לנו דקות ספורות בלבד לתת לאדם מכת חשמל. מחקרים מראים כי לאחר 4 דקות עשוי להתחיל נזק מוחי עקב חוסר זרימת חמצן למוח.
נוכח קריטיות הזמן, נמצא כי עובר אורח יעיל פי 2 מצוותי ההצלה והוא החולייה הראשונה בשרשרת הצלת החיים עד להגעת הפרמדיקים למקום.

"לפני שנתיים אבא שלי, דוד, עבר דום לב במקום העבודה, בחור בריא בן 64", מספרת ליהי קורין. "לצערי ברגע ההתמוטטות מישהו הניח לידו דפיברילטור, אך המכשיר לא חובר עד להגעת צוותי ההצלה. עבור אבא שלי, הדקות הללו היו קריטיות והוא נותר עם נזק נוירולוגי קבוע. המחשבה - 'למה היה ליד אבא מכשיר והוא לא חובר?' ממשיכה להדהד בי. עם הזמן הבנתי שהתשובה נעוצה ככל הנראה בחסם פסיכולוגי ושנדרש שינוי תודעתי עמוק אצל כולנו בנוגע לשימוש במכשיר".

"בעקבות המקרה הפרטי שלי, הקמתי את המיזם החברתי יחד עם קבוצת חברים: אריאל חסידים, סטאז'ר לרפואה בעל תואר שני בבריאות הציבור והמפתח של "איפה דפי?", ספיר אלוק, סטאז'רית לרפואה בעלת תואר שני בבריאות הציבור, עו"ד גל פלד, כיום מנהלת פרויקטים בחברת brain.space, שני אדדי מנהלת קשרי לקוחות בחברת אמזון, ניצן בילוסטוצקי מפיקה מעצבת גרפית, ואחי, טום קורין, משוחרר טרי וקצין בחה"א".

"נושא דום לב בקהילה הוא בידיים שלנו והמשימה שלנו היא שכל אחד ואחת ידעו שבכוחם להציל חיים!", מסכמת ליהי קורין בתקווה.

בתמונה: מַפְעֵם (דפיברילטור)

רו"ח אביגדור יצחקי, יו"ר מפעל הפיס: "לפני כשנה וחצי, מפעל הפיס השיק מיזם לאומי בשיתוף מד"א להצבת מכשירי החייאה (דפיברילטורים) במרחב הציבורי, במסגרתו נפרסו ברחבי הארץ, מחוץ לעמדות מפעל הפיס, 600 מכשירים מתקדמים בעלי תקשורת אלחוטית למוקד 101 של מד"א בהיקף השקעה של כ- 5 מיליון שקלים. הנגישות לעמדות קיימת גם כאשר התחנה סגורה. מפעל הפיס משקיע את כל רווחיו למען הקהילה והחברה הישראלית ואין מטרה חברתית נעלה יותר מהצלת חיי אדם. אנו שמחים להיות שותפים גם במיזם החברתי 'שמים לב', ויחד עם מרכז השלטון המקומי, האיגוד הקרדיולוגי בישראל, אפליקציית "איפה דפי?" וגופי ההצלה בישראל - נהיה שותפים מלאים להמשך העלאת המודעות לנושא".

יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, חיים ביבס: "השלטון המקומי עוסק יום-יום, בשגרה ובחירום, בביטחון האישי ובאיכות החיים של תושביו, תוך מתן דגש מיוחד על הצלת חיי אדם. המעורבות שמגלות הרשויות המקומיות בתחום בריאות הציבור רק הולכת ומתחזקת, וראינו זאת ביתר שאת במהלך משבר הקורונה. זו זכות עבורנו להיות שותפים במיזם חשוב זה 'שמים לב' שפונה לכל אזרח ואזרח במדינה ומאפשר לנו לקחת חלק בהעלאת המודעות, בהדרכה, בהצבת מכשירים נוספים במרחב הציבורי, ובהגברת התודעה לנושא, ובכך לתרום להצלת חיים יקרים".

ד"ר איציק ביטון, נציג האיגוד הקרדיולוגי: "האיגוד הקרדיולוגי הישראלי פועל מזה שנים רבות לקידום איכות הטיפול בחולי הלב בישראל במסגרת של הכשרת הצוות הרפואי, מחקר מתקדם, חקיקה וכמובן חינוך הציבור הרחב. האיגוד רואה חשיבות עליונה בצמצום מקרי התמותה והנכות ממקרים של "מוות פתאומי", תוך שיתוף פעולה עם גופי ההצלה הלאומיים, משרד הבריאות, הרשויות המקומיות והמיזם החברתי "שמים לב" להעלאת המודעות לדפיברילטורים במרחב הציבורי. זוהי יריית הפתיחה במכלול פעולות שמטרתן היא להפוך את מדינת ישראל למובילה עולמית בתחום זה ולהציל חיי אדם. ד"ר יצחק ביטון נציג האיגוד הקרדיולוגי."

למען הקהילה

13 במרץ 2025

הצפון פתוח. בואו

מפעל הפיס והרשויות המקומיות מזמינים את עם ישראל ליהנות מעשרות אטרקציות ואתרים בצפון ללא תשלום בתאריכים נבחרים במהלך החודשים מרץ ואפריל 2025
10 במרץ 2025

הוענקו הפרסים והתעודות לזוכים במיזם החיבורים התורניים של מפעל הפיס

תחרות כתיבת חיבורים תורניים של מפעל הפיס הינה מיזם תרבותי ייחודי מסוגו לקהל הדתי והחרדי, גברים ונשים כאחד, הפועל זו השנה ה־12
28 ביולי 2024

מפעל הפיס מחבק את בני העדה הדרוזית

משפחת מפעל הפיס מרכינה ראש ומשתתפת בצער המשפחות ומתפללת לשלומם של הפצועים נוכח האסון הנורא במג׳דל שמס
13 בנובמבר 2023

משרד האוצר, מפעל הפיס והשלטון המקומי והאזורי אישרו העברה כוללת של 52 מילוני שקלים לרווחת התושבים בדרום ובצפון

6 בנובמבר 2023

החמ"ל הסגול

המלחמה, האזעקות, פינוי התושבים, המצב הכלכלי המסובך, הלחץ הנפשי – כל אלה הובילו לגל של פניות לעזרה מצד אנשים עם מוגבלות. תוך זמן קצר הוקם החמ"ל הסגול – מוקד אשר נותן מענה לכל סוגי הצרכים שעולים מהשטח
לעוד למען הקהילה