חירשות בעולם של שומעים

מאת: שרה מלסה, בוגרת קורס "עיתונות ויחסי ציבור" 2021 של פרויקט "שווים בתעסוקה".

אלי כהן (33) מתגורר בחיפה, בעל תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול מהטכניון. בגיל 17 באופן פתאומי ומסיבה לא ברורה של פגיעה בעצב השמיעה, הוא איבד את היכולת לשמוע. אחרי לבטים רבים וניסיונות להתכחש למגבלה, החל כהן בגיל 20 להרכיב מכשירי שמיעה, ובמקביל למד את שפת הסימנים, על מנת לשמר את האופציה להשתמש בתרגום לשפת הסימנים בענף הספורט בו הוא עוסק. עם התפשטות מגפת הקורונה התברר לו שהוא יודע לקרוא שפתיים היטב, ויותר מכל הוא הבין פתאום עד כמה קריאת שפתיים יכולה לסייע לכבדי שמיעה וחירשים להבין את הסובבים אותם, וכך להרגיש חלק מהחברה.

אל קורס העיתונות ויחסי הציבור של פרויקט "שווים בתעסוקה" הגיע אלי לאחר שראה את הפרסום ב-ynet ומתוך רצון שלם, מלא ועמוק ללמוד את יסודות העיתונאות, להתנסות בתחום ודרך זה להיכנס לעולם התקשורת, מתוך תקווה ורצון עז לחולל שינוי אמיתי ולהעלות את המודעות. "הגעתי לקורס לנפץ את הסטיגמה של המונח הרווח: 'חירש - אילם'. למעשה מדובר במונח שגוי, שכן רוב החירשים אינם אילמים, והם כן מסוגלים לדבר, גם אם לא באופן ברור, נהיר ומובן לגמרי. לתקשורת ולצורה שבה היא נכתבת יש השפעה רבה על דעות ותפיסות של אנשים – ואת המציאות הזאת הכרחי לשנות".

"השלמתי עם היותי חירש ונכנסתי לעולם החירשים", מספר כהן ומציין בפניי את שלל ניצחונותיו והישגיו על אף ולמרות המגבלה: "אין ספק שהמגבלה הינה אובדן של דבר שמשפיע על חיי היום יום ועל התפקוד בו, אני מניח שבמובן מסוים זה כן התווה לי דרך וחיים שהם קצת שונים ממה שהיו אמורים להיות לי, אם לא הייתי מאבד את השמיעה. אבל וזה אבל גדול הצלחתי להשלים בגרויות ואפילו להתקבל ללימודי הנדסה בטכניון  - להתחיל ולסיים בהצלחה. זה ממשיך עם המסגרת הצה"לית. אומנם קיבלתי פטור משירות סדיר, אך עשיתי שירות לאומי משמעותי במד"א שבמסגרתו נחשפתי לעולם הרפואה שמאוד משך אותי. אני מרגיש שגם בדברים הקטנים ביום יום, אובדן השמיעה נותן את המשקל שלו, אבל נקודת השיא בחיי הייתה סיום התואר עם המגבלה – שם הבנתי שהכל אפשרי, אבל באמת". כל שפה היא עולם שלם של מילים, ובשפת הסימנים יש הרבה סימנים שנגזרים מהתרבות של החירשים.

מפעל הפיס הציב את נושא שילובם וקידומם של אנשים עם מוגבלות כאחד מהמטרות המרכזיות של הארגון, ופועל רבות הן ביצירת קורסי הכשרה שבסופם החניכים משתלבים במקומות עבודה והן בזירת ההסברה והעלאת המודעות הציבורית לצורך ההכרחי בקידום אנשים עם מוגבלות – באמצעות פרויקט "לילה סגול", הפועל זו השנה שנייה ובו כל המדינה מוארת בסגול ולמעשה מפנה את הזרקור לאנשים הללו ומכירה ביכולותיהם, כישוריהם ותרומתם לחברה, ומתוך רצון אמיתי ליצור שוויון הזדמנויות בכל תחומי החיים.

מי שיבין שכולנו אנשים עם מוגבלות, לעולם לא ישפוט את המוגבלות של האחר. מי שידע להביט קצת מעבר, יראה את כל היופי שיש באחר.

בתמונה: אלי כהן

למען הקהילה

13 במרץ 2025

הצפון פתוח. בואו

מפעל הפיס והרשויות המקומיות מזמינים את עם ישראל ליהנות מעשרות אטרקציות ואתרים בצפון ללא תשלום בתאריכים נבחרים במהלך החודשים מרץ ואפריל 2025
10 במרץ 2025

הוענקו הפרסים והתעודות לזוכים במיזם החיבורים התורניים של מפעל הפיס

תחרות כתיבת חיבורים תורניים של מפעל הפיס הינה מיזם תרבותי ייחודי מסוגו לקהל הדתי והחרדי, גברים ונשים כאחד, הפועל זו השנה ה־12
28 ביולי 2024

מפעל הפיס מחבק את בני העדה הדרוזית

משפחת מפעל הפיס מרכינה ראש ומשתתפת בצער המשפחות ומתפללת לשלומם של הפצועים נוכח האסון הנורא במג׳דל שמס
13 בנובמבר 2023

משרד האוצר, מפעל הפיס והשלטון המקומי והאזורי אישרו העברה כוללת של 52 מילוני שקלים לרווחת התושבים בדרום ובצפון

6 בנובמבר 2023

החמ"ל הסגול

המלחמה, האזעקות, פינוי התושבים, המצב הכלכלי המסובך, הלחץ הנפשי – כל אלה הובילו לגל של פניות לעזרה מצד אנשים עם מוגבלות. תוך זמן קצר הוקם החמ"ל הסגול – מוקד אשר נותן מענה לכל סוגי הצרכים שעולים מהשטח
לעוד למען הקהילה