הוכרזו הזוכים בפרסי אמנויות ומדעים ע"ש לנדאו

לכל אחד מהזוכים יוענק 150 אלף ₪. בין הזוכים: האמנית אניסה אשקר, היוצר דורי בן זאב, איש התיאטרון דורי פרנס

דירקטוריון קרן מפעל הפיס ע"ש לנדאו אישר את המלצות ועדות השיפוט והבוקר הוכרזו הזוכים בפרסי מפעל הפיס לאמנויות ולמדעים על שם לנדאו לשנת 2016. הפרס היוקרתי מוענק זו השנה ה- 15 והוא מחולק לתחום האמנויות ולתחום המדעים והמחקר. 
השנה נבחרו 7 זוכים: 4 מתחום האמנויות ו- 3 מתחום המדעים והמחקר. לכל אחד מהזוכים יוענקו 150 אלף ₪.

פרס מפעל הפיס לאמנויות על שם לנדאו מוענק לאמנים וליוצרים בעבור פעילות אמנותית מצטיינת ואיכותית מהתקופה האחרונה, בעלת תרומה והשפעה משמעותית לתרבות ולאמנות בישראל.

הזוכים בפרס מפעל הפיס לאמנויות על שם לנדאו לשנת 2016 הם:

  1. יעקב ביטון בתחום משורר.
  2. אניסה אשקר בתחום אמנות חזותית.
  3. דורי בן זאב בתחום מוסיקה.
  4. דורי פרנס בתחום תיאטרון.

פרס מפעל הפיס למדעים ולמחקר על שם לנדאו מוענק לחוקרי מדע שהגיעו להישגים ראויים בתחומם ותרמו תרומה רבת ערך לקידום המדע והמחקר.

הזוכים בפרס מפעל הפיס למדעים ולמחקר על שם לנדאו לשנת 2016, הם:

  1. פרופ' אבי לוי בתחום מדעי הצמח (מכון ויצמן).
  2. פרופ' אברהם נוברשטרן בתחום חקר היידיש (האוניברסיטה העברית).
  3. פרופ' סמדר כהן בתחום הנדסת רקמות (אוניברסיטת בן גוריון בנגב).

מנימוקי השופטים בתחום האמנות:

יעקב ביטון בתחום משורר.
שמות השופטים: בלהה בן אליהו, ד"ר אורי הולנדר וד"ר שירה סתיו.
יעקב ביטון הוא מן המשוררים הבולטים והחשובים ביותר בדור המשוררים הצעירים בישראל. מיד עם הפצעתו, בשיריו הראשונים שפורסמו לפני כעשר שנים, ניתן היה להבחין בהיוולדותו של קול חדש, מלא עוצמה, מקורי בתכלית ועם זאת קשור במלוא נימיו אל קולותיהן הקדמוניים של הנבואה, התפילה, הקינה ולשונות ההשבעה.

אניסה אשקר בתחום אמנות חזותית.
שמות השופטים: דרורית גור אריה, רונה סלע והדס מאור.
החל מהשנה הראשונה ללימודיה כותבת אשקר טקסטים בערבית על פניה בטכניקה של קליגרפיה מסורתית אותה היא למדה בנעוריה. העיסוק שלה בגוף הנשי ובשפה, בשילוב קליגרפיה ערבית קלאסית, הוא למעשה פעולת מיצג יומיומית של האמנית במרחב הציבורי. בכך היא מצהירה כבר כעשור ומחצה על זהותה אותה היא מעמתת על בסיס יומיומי עם הרחוב הישראלי. זוהי הנכחה גאה ובלתי מתפשרת של זהותה, הנתפשת כ"זרה" במרחב הישראלי. יתרה מכך, החברה הישראלית שברובה אינה בקיאה ברזי השפה הערבית, לא יכולה להבין את הכתוב על פניה היות והטקסט נכתב בכתב ראי. בחירתה לכתוב טקסטים בקליגרפיה ערבית קלאסית על גופה הנשי, מהווה גם אמירה חתרנית פמיניסטית בתוך החברה הערבית-פלסטינית בישראל.

דורי בן זאב בתחום מוסיקה.
שמות השופטים: פיטר רוט, עמנואל ויצטום וד"ר אורי לשמן.
דורי בן זאב הוא אמן רב תחומי, בעל קול ייחודי בכל הז'אנרים המוזיקליים בהם הוא עוסק, כיוצר, זמר, מפיק, איש רדיו וטלוויזיה ועורך. מזה שנים רבות, במקוריות רבה ובחדשנות, הוא יוצר חיבורים מפתיעים ומרתקים, מפענח כל פעם מחדש את הצליל של השפה העברית ובכך מהווה השראה לדורות רבים של יוצרים ישראלים. יצירתו המגוונת משלבת הבנה עמוקה וכבוד לשורשי הזמר העברי יחד עם יכולת התחדשות מפתיעה והומור, תמיד עם האצבע על הדופק. עם השנים השתכללה יצירתו לכדי שפה "דורי בן זאבית" וירטואוזית ומיוחדת, המהווה חלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית.

דורי פרנס בתחום תיאטרון.
שמות השופטים: חנוך רעים, נעמי יואלי ונורית יערי.
דורי פרנס הוא איש אשכולות, רב כישרונות ויוצר נדיר בנוף התיאטרון הישראלי. כמוזיקאי, כמלחין ומעבד מוזיקלי, כמתרגם, כחוקר, כעורך וכמבצע במופעי תיאטרון, מוזיקה ושירה, הוא תורם, מזה שלושה עשורים, בנדיבות ובהתמדה, לתרבות התיאטרון והמופע המוזיקלי בארץ. פרנס הלחין ועיבד מוזיקה למופעים והצגות בתיאטראות שונים, תרגם לעברית עשרות מחזות ומחזות-זמר - מאנגלית, צרפתית וגרמנית. תרגומיו צלולים, שפתו עשירה, הוא מגלה שליטה בסגנון, בחריזה, במשקלים ובמקצבים, ונחשב בצדק לאחד מבחירי המתרגמים בארץ.

מנימוקי השופטים בתחום המדעים והמחקר:

פרופ' אבי לוי, למדע בתחום מדעי הצמח.
שמות השופטים: פרופ' אביגד וונשק, פרופ' אביחי דנון ופרופ' רחל אמיר.
הפרס ניתן לפרופ' אבי לוי מהמחלקה למדעי הצמח במכון ויצמן למדע על פעילות מדעית מצטיינת ופורצת דרך בתחום של אפיון והבנת הגנום הצמחי. במהלך הקריירה שלו תרם פרופ' לוי רבות להבנת הדינמיקה של הגנום הצמחי ע"י לימוד מערכתי של פעילות טרנספוזונים, תיקון DNA ,רקומבינציה, היברידיזציה, אפיגנטיקה, פוליפלואידיזציה ועריכת הגנום. ברבים מתחומים אלו הוא נחשב לפורץ דרך וכן הוא נחשב כאחד מחלוצי שיטת העריכה הגנומית בצמחים.

פרופ' אברהם נוברשטרן בתחום חקר היידיש.
שמות השופטים: פרופ' חנה וירט-נשר, פרופ' אילנה רוזן גוריון ופרופ' אהובה בלקין.
פרופ' נוברשטרן יצר במהלך שנות פעילותו מחקרים פורצי דרך, מקיפים וממצים על אזורי ידע שונים בחקר ספרות היידיש ותרבותה. לצד יצירתו המחקרית העשירה והמגוונת, פרופ' אברהם נוברשטרן הוא גם כוח מניע בכל הקשור להפצת תודעת תרבות היידיש בישראל ובעולם דרך תפקידיו הניהוליים-אקדמיים והציבוריים. הוא עומד בראש מפעל המפתוח לעיתונות ביידיש מטעם ספריית האוניברסיטה העברית. כמו כן הוא מופקד על חטיבת העיתונות ביידיש של מפעל הדיגיטציה של הספרייה הלאומית. נוסף על אלה הוא מנהלו של "בית שלום עליכם" בתל אביב, המהווה מרכז להפצה, שימור וטיפוח של תרבות היידיש והמציע, בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב, קורס קיץ בינלאומי ליידיש, שמשתתפיו ותהודתו בארץ ובעולם הולכים ומתרבים.

פרופ' סמדר כהן בתחום הנדסת רקמות.
שמות השופטים: פרופ' רזי וגו, פרופ' ברוך רינקביץ ופרופ' דני פאר.
פרופסור סמדר כהן היא מהחוקרים המובילים ופורצי הדרך בארץ ובעולם בתחום הנדסת רקמות, בפיתוח ביו-חומרים ויישומם ברפואה רגנרטיבית לתיקון רקמות ואיברים. לפרופסור כהן תרומה מהותית ופורצת דרך בקידום המחקר בהנדסת רקמת שריר לב. המחקר הוא רב תחומי, ומשלב חקר פענוח המנגנונים המולקולריים ברגנרציה של רקמת שריר לב ופיתוח אסטרטגיות מבוססות ביו-חומרים וביוראקטורים ליצירת "טלאי" שריר לב לתיקון שריר הלב. הישג משמעותי ביותר של פרופסור כהן הוא בהובלת מחקר רב-תחומי וחדשני ופורץ דרך בטיפול בחולים לאחר אוטם שריר הלב. פרופ׳ כהן משלבת מחקר בסיסי ויישומי המתאפיין במצוינות וחדשנות. מספר גדול של פטנטים שלה מיושמים במוצרים שונים.

הפרסים יחולקו בטקס חגיגי שייערך במהלך פברואר וישודר בקשת, ערוץ 2.

מועצת הפיס לתרבות ולאמנות

31 במרץ 2025

בפעם העשירית – נושמים תרבות בטבע לכל המשפחה בחול המועד פסח

מיזם "נושמים תרבות" של מפעל הפיס ורשות הטבע והגנים יתקיים בחול המועד פסח, 14 עד ה־17 באפריל 2025
29 בינואר 2025

מפעל הפיס הכריז על הזוכה הגדול בפרס ספיר לספרות ע"ש פנחס ספיר לשנת 2024

פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר הוא הנדיב, היוקרתי, המוערך והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה-24 על ידי מפעל הפיס
5 בינואר 2025

מפעל הפיס מכריז על שלושת מועמדי "הרשימה הקצרה" בפרס "הביכורים" של פרס ספיר לספרות לשנת 2024

22 בדצמבר 2024

מפעל הפיס מכריז על חמשת המועמדים הסופיים של פרס ספיר לספרות לשנת 2024: "הרשימה הקצרה"

חמשת המועמדים הסופיים נבחרו על ידי חבר השופטים של הפרס, בראשות יו"ר ועדת השיפוט, נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות
25 בנובמבר 2024

מפעל הפיס מכריז על "הרשימה הארוכה" של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2024

פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר נוסד בשנת 2000 והינו הנדיב, היוקרתי, המוערך והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה־24 על ידי מפעל הפיס
לעוד מועצת הפיס לתרבות ולאמנות