תאריך פרסום: 25 בינואר 2016
חבר השופטים בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2015, בראשותה של ד"ר עדנה קפלן-הגלר בחר את ה"רשימה הקצרה" ואת הזוכה בפרס הביכורים.
כל אחד מהמועמדים לפרס ב"רשימה הקצרה" והזוכה בספר הביכורים יקבל פרס בסך 40 אלף ₪.
הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס יקבל פרס כספי בסך 150 אלף ₪ וספרו יתורגם לערבית ולשפה זרה נוספת על פי בחירתו.
טקס הענקת פרס ספיר יתקיים ביום רביעי, 2 במרץ, ברידינג 3 בנמל תל-אביב.
הרשימה הקצרה לשנת 2015 היא (לפי סדר א"ב):
- סיפור הווה על פני הארץ מאת סמי ברדוגו, בהוצאת הספריה החדשה, הוצאת הקיבוץ המאוחד/ספרי סימן קריאה
- תמונות עירום מאת ענת עינהר, בהוצאת עם עובד
- הרומאן המצרי מאת אורלי קסטל-בלום, בהוצאת הספריה החדשה, הוצאת הקיבוץ המאוחד/ספרי סימן קריאה
- האוטוביוגרפיה של ז'אן ריבן מאת יותם ראובני, בהוצאת אפיק ספרות ישראלית
- עריק מאת עילי ראונר, בהוצאת משכל-ידיעות ספרים
הזוכה בפרס הביכורים הוא: בנדיט מאת איתמר אורלב, בהוצאת עם עובד
פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס, שנוסד בשנת 2000 במטרה לעודד את הספרות העברית ואת תרבות הקריאה, יחולק זו השנה ה- 15 לכותר הטוב ביותר של השנה על פי בחירת חבר השופטים.
דולין מלניק, ראש אגף התרבות והאמנות של מפעל הפיס: "אני מברכת את מועמדי הרשימה הקצרה לפרס. לצד הענקת הפרס, שיש בו כדי לקדם את הסופרים, אנו פועלים במעגלים נוספים לקידום הספרות ומקיימים מפגשים ספרותיים ברחבי הארץ בהשתתפות המועמדים וכן מעניקים את ספרי הרשימה הקצרה לספריות ציבוריות ברחבי הארץ. תרגום הספר הזוכה לערבית, היא פעילות שהחלה לפני כארבע שנים ועד היום תורגמו לערבית הספרים "תש"ח" מאת יורם קניוק ז"ל, "דרוש לחשן" מאת חגי ליניק ו"מוקס נוקס" מאת שמעון אדף".
נימוקי חבר השופטים:
סמי ברדוגו, סיפור הווה על פני הארץ
סיפור מסע אישי של הגיבור, מרסל בן-חמו במרחב ובזמן ל"מחוזות הזיכרון" בניסיון ללכוד את זהותו העכשווית השבירה. תחנות המסע נעות בין מקומות שוליים למקומות מרכזיים בהוויה הישראלית. הגיבור מסמן על גופו ממש את מסעו, כאבו ובדידותו עד כלות. כתיבה כביכול עילגת כביכול שהופכת לפיוט. צירופי הלשון שלו מקוריים, מפתיעים ויוצרים שפה תיאורית ייחודית בנוף הספרותי הישראלי.
ענת עינהר, תמונות עירום
שלוש הנובלות של עינהר מעמידות עולם ובו מבט ייחודי, מטריד, אכזרי וחסר גבולות. עינהר מתארת גאות נפשית של שלוש גיבורות שעולמן הוא עולם קלסטרופובי, כלוא בתוך הישראליות, ועינהר גואלת אותן ממנו בפראות ובהומור. יש לה לעינהר שפה משוכללת, משתוללת, והיא מציגה נשיות המונעת ע"י דחף ראשוני שאין עליו שליטה.
אורלי קסטל-בלום, הרומאן המצרי
אורלי קסטל-בלום מנסה בספר זה את כוחה בנארטיב קלאסי ובסיפור משפחה מסורתי, סיפור משפחתה שלה שעלתה ממצרים. אבל אצל קסטל-בלום כמו אצל קסטל-בלום: דבר איננו כפי שהוא נראה ממבט ראשון. סיפור המשפחה המקובל פונה לנתיבים מקוריים ופרועים. סיפורה של המשפחה המגיעה ממצריים לקיבוץ של השומר הצעיר משקף מצד אחד את העיסוק העכשווי בביוגרפי ומצד שני מפרק את העיסוק הזה ובועט בו.
בסיפורה זה מרחיבה הסופרת את יריעת הספרות העברית ומכוננת בדרך ייחודית את ה"רומן המצרי", שהוא סיפור ישראלי מובהק, שלא סופר על ידה מעולם.
יותם ראובני, האוטוביוגרפיה של ז'אן ריבן
וידוי עוצר נשימה, החושף בצורה נוקבת וחסרת מעצורים את סיפור הגירתו מרומניה לארץ כנער צעיר ואת מודוס הקיום שלו כמהגר, את חייו כהומוסקסואל ואת סיפור התבגרותו וצמיחתו כסופר, המחפש כל חייו, באופנים שונים, את המילה הנכונה, המוליכה אותו, לכתיבתו של ספר זה. אחרי השירה, הפרוזה, היומנים והרשימות מוליך ראובני את קוראיו בדרכים עקלקלות וסמויות מן העין ומשתף אותם בניסיון אנושי ייחודי.
עילי ראונר, עריק
גיבורו של עילי ראונר בורח מצה"ל ואחר כך גם מישראל. הוא לוקח איתו את זרותו ואת פחדי המוות שלו מישראל לצרפת. "הפצע הישראלי" שלו ממשיך לדמם גם בפאריס וצובע את חוויותיו ואת השקפת עולמו. ספרו הראשון של עילי ראונר, "עריק", הוא קול חדש ומעורר בסיפורת העברית. גיבורו מתחיל את הרומן בהכרה שאין עוד צורך בספרות כיום. אבל בהסבר מדוע הספרות מיותרת הוא בורא רומן עשיר ומטלטל.
הרומן זוכה פרס הביכורים:
איתמר אורלב, בנדיט
ספר בשל, מורכב, עשיר בפרטים ושלם בקומפוזיציה, כאילו היה הרומאן פרי עטו של סופר בוגר ועתיר ניסיון. בתנופה גדולה מוליך אותנו איתמר אורלב מן הארץ לפולין, שם עורך גיבור הרומאן מסע רב תהפוכות כדי לגלות מחדש את אביו המוקע, שמפניו נמלטו האם וילדיה. הזיכרונות הקשים והטראומטיים של ימי הילדות נמהלים אל תוך רשמי המפגש המסעיר עם האב האלים והאכזר שהיה לאדם זקן וחסר אונים, על רקע מראות הכפר הפולני, תוך הדהוד חוזר ונשנה של זיכרונות מלחמת העולם השנייה והשואה. הניתוח המעמיק והחכם של יחסי אב ובן, האבחנה הדקה והרגישה מאין כמוה של מהות הזיקנה והשאיפה הנואשת וחסרת התוחלת לעשות תיקון הם כמה מן הכוחות המניעים את הספר ועושים את הקריאה בו לחוויה מסעירה ומטלטלת, שכל קורא, ימצא בו אמת חיים.
הזוכים בפרס ספיר:
- שנת 2000: "תאום כוונות" מאת חיים סבתו בהוצאת ידיעות אחרונות
- שנת 2001: דויד גרוסמן בפרס על ספרו "מישהו לרוץ איתו" בהוצאת הקיבוץ המאוחד
- שנת 2002: גיל הר אבן עם ספרה "שאהבה נפשי" בהוצאת כתר
- שנת 2003: ספרו של אמיר גוטפרוינד ז"ל "אחוזות החוף" בהוצאת זמורה ביתן
- שנת 2004: דן צלקה ז"ל עם "ספר האלף בית" בהוצאת חרגול
- שנת 2005: אלונה פרנקל על ספרה "ילדה של" בהוצאת מפה
- שנת 2006: רון לשם זכה בספר שאף הופק לסרט "אם יש גן עדן" בהוצאת זמורה ביתן
- שנת 2007: ספרה של שרה שילה "שום גמדים לא יבואו" בהוצאת עם עובד
- שנת 2008: ספרו של צבי ינאי ז"ל "שלך סנדרו" בהוצאת כתר
- שנת 2010: ספרו של יורם קניוק ז"ל "תש"ח" בהוצאת ידיעות ספרים
- שנת 2011: ספרו של חגי ליניק "דרוש לחשן" בהוצאת הספריה החדשה הקיבוץ המאוחד
- שנת 2012: ספרו של שמעון אדף "מוקס נוקס" בהוצאת כנרת זב"מ-דביר בע"מ
- שנת 2013: ספרה של נעה ידלין "בעלת הבית" בהוצאת זמורה ביתן
- שנת 2014: ראובן נמדר, "הבית אשר נחרב" בהוצאת כנרת זמורה ביתן דביר