תאריך פרסום: 25 בנובמבר 2013
ועדת השיפוט של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס בראשות פרופ' גבריאלה שלו, לשעבר שגרירת ישראל באו"ם וכיום נשיאת המועצה האקדמית העליונה ודיקן הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, בחרה את "הרשימה הקצרה" בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס ואת הזוכה בקטגורית פרס הביכורים./השנה זוהי השנה ה-13 שבה יחולק הפרס.
שמות הסופרים שנבחרו לרשימה הקצרה ומועמדים לפרס הזוכה (לפי אב שם משפחה):
- "כלה" מאת אורה אחימאיר, בהוצאת עם עובד
- "בעלת הבית" מאת נעה ידלין, בהוצאת זמורה ביתן
- "אפשרות של אלימות" מאת דרור משעני, בהוצאת כתר ספרים (2005) בע"מ
- "צילה" מאת יהודית קציר, בהוצאת הקיבוץ המאוחד
- "גן נעמי" מאת ישי שריד, בהוצאת עם עובד
הכותבת הזוכה בפרס הביכורים: מירב נקר סדי, עם ספרה, אוקסנה, בהוצאת אחוזת בית:
הסיפור מסופר מנקודת ראותן של כמה דמויות הלוקחות חלק בחייה של אוקסנה. כל דמות היא עולם ומלואו, כל דמות וסיפורה המורכב, כל דמות מדברת בשפתה הייחודית. אך מכולן יחד, נרקם סיפורה של אוקסנה המופלאה ובנה המוכשר והמיוחד.
מנימוקי השופטים: מירב נקר סרי העמידה במרכז הרומן שלה דמויות שנחשבות לאנשי שוליים, דמויות, שהחברה דורכת עליהם ולעתים קרובות ברגל גסה, והיא מספרת את סיפורן בטבעיות, וללא דידקטיות מיותרת.
התוצאה היא ספר רענן, מיוחד וסיפור אנושי, נוגע ללב ומרגש.
הזוכה בפרס הביכורים יקבל פרס בסך 40,000 שקלים.
שיא חדש נרשם השנה, כ- 39 הגשות לפרס הביכורים של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס.
להלן נימוקי השופטים לבחירה ברשימה הקצרה:
צילה מאת יהודית קציר, בהוצאת הקיבוץ המאוחד:
רומן משפחתי עשיר ופנוראמי המספר באומץ על מציאות של כמה דורות ומעניק לה משמעות.הדרך הרחבה רבת הפיתולים אינה חוסכת בתיאורים מפורטים של דמויות רבות בשפה עשירה וקולחת. שילוב בין חיי הכלל והציבור לבין חיי הפרט באופן משכנע ביותר. חשיבותו הרבה באהבת האדם ואהבת החיים ובדמויות הנשיים הגדולות, הבלתי נשכחות.
בעלת הבית מאת נעה ידלין בהוצאת זמורה ביתן:
נעה ידלין יצרה רומן שנון ומהנה, השולח את חיציו לנקודות חולשה רבות בחיים המודרניים ובחיים במדינת ישראל בפרט. כמעט אין תחום שאינו נבחן במראה הסאטירית הביקורתית של ידלין: כשליו של ה"ניו אייג", זיופו וחולשותיו של השמאל הישראלי האשכנזי השבע וכל אלה העוסקים בתדמית במקום במהות וכוללים את יועצי התקשורת, תוכניות ריאליטי והמדיה לסוגיה. תחום נוסף, מרכזי, הנבחן במראה הסאטירית הוא הלשון. באמצעות אסא, בנה של אלישבע שמפיו מסופר הסיפור, יכול הקורא להבחין מצד אחד בביטויים מליציים המשובצים בשפתו, ומצד שני בעליבות, בבנאליות, בשטחיות ובזיוף של השפה העברית העכשווית שבה מדברים רוב גיבורי הרומן.
כלה מאת אורה אחימאיר בהוצאת עם עובד:
הספר חושף את רקמת החיים הייחודית בעולם הצפתי בראשית המאה העשרים מצד אחד ואת העולם הירושלמי בשנות השלושים והארבעים. אך הסיפור לוקח את הקורא גם לחיים היהודיים בגליציה ובהונגריה. מעניין במיוחד הוא תיאור נסיעתם של חיה ואביה להונגריה, לאחר התאלמנותה הפתאומית, כדי לקבל חליצה מאחיו הצעיר של הבעל שנרצח.
במהלך הרומן הסודות המשפחתיים הולכים ונחשפים והם יוצרים מתח, עניין ודרמה, אך נראה שסוד קסמו של הספר טמון בכנותו, בתיאור העדין והמוקפד של הדמויות ובעיצוב הפסיכולוגי שלהן.
אפשרות של אלימות מאת דרור משעני בהוצאת כתר ספרים:
הישג ספרותי שחורג מהז'אנר של סיפור בלשי הן מבחינת הפניית המבט לפינות מציאות לא מטופלות, הן מבחינת העיצוב השלם של הדמויות, הן מבחינת העיצוב הלשוני המדויק וכמובן, כמתחייב מהז'אנר – תפירת עלילה מהודקת ומפתיעה.
גן נעמי מאת ישי שריד, בהוצאת עם עובד:
הגן כמשל למציאות הישראלית. ספר שיש בו הכל- צבא, קיבוץ, יחסי הורים וילדים. הספר מתרחש בשנה אחת, קפסולה של זמן שבה החדש, המודרני, הצעיר, מנצח את ישראל הישנה.
ספר על השינוי והתמורה שחלה בחברה הישראלית. הגן אמנם ממוקם בצפון תל אביב אך מעלה תחושה של פריפריה במובן של מאבק יומיומי. הספר מהווה הדהוד של המחאה החברתית. סיפור קולח, שובה לב, אמיתי.
כל אחד מן המועמדים לפרס ב"רשימה הקצרה" והזוכה בספר הביכורים יקבלו פרס בסך 40,000 ₪. הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס יקבל פרס כספי בסך 150 אלף ₪ וספרו יתורגם לערבית ולשפה זרה נוספת עפ"י בחירת הזוכה. כמו כן, רוכש מפעל הפיס מהדורה בת 500 ספרים מה"רשימה הקצרה" וספר הבכורים ומעניק אותם לספריות ציבוריות ברחבי הארץ.
פרס ספיר לספרות שנוסד בשנת 2000 במטרה לעודד את הספרות העברית ואת תרבות הקריאה, לא פחות מן הסופרים, מחכים כל שנה חובבי הספרות בארץ להכרזה הדרמטית על פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס. הספרים הזוכים הופכים לשיחת היום ומעוררים סקרנות ציבורית, ובכך מוגשם החזון שהוליד את הפרס – עידוד הספרות העברית ותרבות הקריאה.
דולין מלניק, מנהלת אגף תרבות ואמנות: "פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס הפך עם השנים לפרס המשמעותי בישראל הן מבחינת הפרס הכספי והן מבחינת חשיפת הסופרים המתמודדים בפני הקהל הרחב. הפרס מהווה גב כלכלי ומאפשר לזוכים בו ליצור ולכתוב. השנה לצד הפניות הרבות לפרס הראשון הגיע מספר שיא של ספרי ביכורים המעידים על יצירה ישראלית עשירה".