לראשונה הביאנאלה הים תיכונית בסח'נין

ביום שני ה- 13/5/2014 נפתחה הביאנלה הים תיכונית השנייה בעיר סחנין בחסות ושותפות מפעל הפיס ומועצת הפיס לתרבות ואמנות, עיריית סחנין וארגונים שונים, ותימשך חודשיים. הוגה ויוזם האעירוע הינו האמן  בלו-סימיון פיינרו והאמנית אביטל בר-שי.

הביאנלה היא תערוכת אמנות מהגדולות בארץ שקוראת פעם ראשונה בחברה הערבית  אין ספק שזה אירוע היסטורי שיביא לשינוי תודעה בתחום התרבות . מפעל הפיס באמצעות מועצת הפיס לתרבות ואומנות הינו השותף האסטרטגי והעיקרי בפרויקט יחודי זה בניסיון ליצור מסגרת אמנות, תרבות ורב תרבותיות וכל זה קורה בעיר סח'נין שדרך הביאנאלה  תהפוך העיר למוזיאון פתוח  העירייה, מרכזים, חנויות ואיזורים שונים בעיר יוצגו עבודותיהם של האומנים. בנוסף אנשי אמנות בולטים מהארץ ומהעולם יזרמו אליה וזה נחשב להשיג גדול בהתחשב שזה פעם ראשונה שדבר כזה מתקיים בחברה הערבית בפרט ובארץ בכלל.

בהקשר זה אלוף (מיל') עוזי דיין יו"ר מפעל הפיס אומר: "הביאנלה ים התיכונית בסח'נין 2013  משלבת אמנות וקהילות ומפעל הפיס שמח להיות שותף אסטרטגי למהלך תרבותי מיוחד המתרחש בפריפריה הישראלית אבל במרכז היחסים בין הקהילות השונות בישראל ואף יכול לתרום חיובית למעמדה של ישראל על רקע המתרחש באזור". דיין מוסיף כי "תקציב התרבות של מפעל הפיס עומד השנה על יותר מ – 40 מיליון ₪ לשנה מוקדש לסיוע למיזמים תרבותיים רבים ובמיוחד באזורי הפריפריה".

הביאנלה הינה אירוע אמנות בקונטקסט ים תיכוני, תוך שיתוף פעולה אזורי באמצעות הצגת יצירות אמנות של אומנים מכל איזור הים התיכון  ודרכה  תיווצר רשת חדשה של קשרים בין יוצרים ממדינות האזור, קשרים המבוססים על מערכות תרבותיות חדשות המתנגדות למערכת ההיררכית שמבחינה בין מרכז ושוליים. מערכת הבוחנת את העשייה המקומית דרך מידת חיבורה לרעיונות המיובאים מהמרכזים החזקים במערב.

בנוסף הביאנלה הים-תיכונית בסחנין תציע פלטפורמה אלטרנטיבית, המדגישה את התהליכים המקומיים הנוצרים באזור והשפעותיהם התרבותיות אשר תישא בתוכה מסר שגם לפריפריה יש מקום להציג ולפתח אמנות ותרבות איכותית, מחוץ למעגלי הפעילות הרגילים במרכז הארץ. יישום מוצלח של פרויקט זה יכול להביא מהפך בתפיסה ושינוי תודעתי במאמץ לפזר את התרבות גם באזורים המרוחקים מתל אביב וסביבתה. מדובר באירוע חשוב לחברה בכלל. אירוע של חזון, מעשה ותקווה.

הנושא המלווה את הביאנלה השנה הוא רה-אוריאנטציה (RE-ORIENTATION. נושא המחבר בין המושג "אוריינט" ובין המושג "כיוון חדש" במטרה לקיים דיון עם מושג "המזרח" תוך התייחסות לניגוד התרבותי עם "המערב" , בקונטקסט השינויים המתרחשים היום. המושג RE-ORIENTATION  מהווה שאיפה לחיפוש אחר ביטויים חדשים שיתנו כיוון לאפשרות של שיח בנושא "המזרח" והשפעתו בחיי היום יום באזורינו, במטרה ליצור אפשרות לתרבות מקומית מקורית ששואבת את השראתה מהאזור. בנוסף המושג פותח דיון והתייחסות לשאלות של זהות, מקום, זמן ואינדיבידואליות בעידן של תרבות גלובלית, תוך התייחסות ביקורתית בהקשר המקום, זהות אישית מקוריות ותרבות מקומית.

בביאנלה יקחו חלק אמנים מאירן, אפגניסטן, קזאכסטאן, תורקיה, מרוקו, צרפת, גרמניה, קפריסין, רומניה, איטליה, רוסיה וכו'. בין האמנים המובילים יציגו: יניס קונליס, שירין נשאט, דניאל בירן, מרינה אברמוביץ ועוד ובין האומנים המקומיים ישתתפו מחמוד בדרנה, נידל ג'בארין,עביר עטאללה,מוחמד פאדל, מוניר פטמי, זוהדי קאדרי, פאטמה שינאן ועוד.

יש לציין שלפני עשור הוקמה מועצת הפיס לתרבות ולאמנות  שהינה השותף המרכזי והאסטרטגי של הביאנאלה הים תיכונית בסח'נין, באמצעותה מקצה מפעל הפיס משאבים נכבדים, המאפשרים לאלפי אמנים ולמאות פרויקטים ויוזמות תרבותיות להתממש, להיחשף ולהגיע לקהל רחב ומגוון בכל רחבי הארץ.

מועצת הפיס לתרבות ולאמנות הפכה לאחד הגופים המשמעותיים לקידום התרבות והאמנות בישראל.

מועצת הפיס לתרבות ולאמנות

31 במרץ 2025

בפעם העשירית – נושמים תרבות בטבע לכל המשפחה בחול המועד פסח

מיזם "נושמים תרבות" של מפעל הפיס ורשות הטבע והגנים יתקיים בחול המועד פסח, 14 עד ה־17 באפריל 2025
29 בינואר 2025

מפעל הפיס הכריז על הזוכה הגדול בפרס ספיר לספרות ע"ש פנחס ספיר לשנת 2024

פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר הוא הנדיב, היוקרתי, המוערך והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה-24 על ידי מפעל הפיס
5 בינואר 2025

מפעל הפיס מכריז על שלושת מועמדי "הרשימה הקצרה" בפרס "הביכורים" של פרס ספיר לספרות לשנת 2024

22 בדצמבר 2024

מפעל הפיס מכריז על חמשת המועמדים הסופיים של פרס ספיר לספרות לשנת 2024: "הרשימה הקצרה"

חמשת המועמדים הסופיים נבחרו על ידי חבר השופטים של הפרס, בראשות יו"ר ועדת השיפוט, נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות
25 בנובמבר 2024

מפעל הפיס מכריז על "הרשימה הארוכה" של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2024

פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר נוסד בשנת 2000 והינו הנדיב, היוקרתי, המוערך והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה־24 על ידי מפעל הפיס
לעוד מועצת הפיס לתרבות ולאמנות