הוכרזו הזוכים בפרס מפעל הפיס לאמנויות הבמה

פרס מפעל הפיס לאמנויות הבמה ע"ש לנדאו לשנת 2011 מוענק זו השנה העשירית לאמנים וליוצרים בעבור פעילות אמנותית מצטיינת ואיכותית מהתקופה האחרונה, בעלת תרומה והשפעה משמעותית לתרבות ולאמנות בישראל. במסגרת הפרס יוענקו לעשרה אמנים ויוצרים ב- 10 קטגוריות שונות פרסים בגובה 500,000 ₪ ב- 7 תחומי אמנויות הבמה, כאשר השנה הוענק הפרס בשתי קטגוריות חדשות: בתחום מוסיקה קלאסית - קטגוריית מבצע בתחום הזמרה שכולל מקהלות ובתחום התיאטרון -קטגוריית מלחין מוסיקה לתיאטרון.

כל אחד מן היוצרים שנבחר זוכה בפרס כספי של 50,000 ₪ לעידוד ותמיכה ביצירתו התרבותית.
היוצרים נבחרו באמצעות ועדות שיפוט מקצועיות שמונו לכל קטגוריה. הוועדות מורכבות מנציגי אקדמיה, זוכי פרס מפעל הפיס לאמנויות הבמה בשנים קודמות, מבקרי אמנות, אמנים ויוצרים מובילים.

ואלו הם שמות הזוכים לפי קטגוריות:

  1. מוסיקה ישראלית - עמיר בניון
  2. מוסיקה קלאסית - מבצע: דורון סלומון
  3. מוסיקה קלאסית - מבצע בתחום הזמרה: מקהלת העפרוני
  4. מוסיקת ג'אז - אלי דג'ברי
  5. קולנוע דוקומנטרי - ענת אבן
  6. קולנוע עלילתי - שחקנית: רונית אלקבץ
  7. קולנוע עלילתי - צלם: דויד גורפינקל
  8. תיאטרון - שחקן: יוסף כרמון
  9. תיאטרון - מלחין מוסיקה: שוש רייזמן
  10. מחול - עידו תדמור


מנימוקי השופטים:

מוסיקה ישראלית – פרס ליוצר. 
הזוכה: עמיר בניון. 
השופטים: טל גורדון, חיים אוליאל, בן שלו
"יוצר מיוחד במינו בצורת ההלחנה...ביצירתו הביא בניון למוסיקה הישראלית קול חדש וייחודי שבא לידי ביטוי גם בהלחנה שלו, גם בצורת השירה שלו וגם בחיבורים שהוא עשה בין סגנונות שונים, שיצק אותם לאותו קול ייחודי ובכל זאת הצליח לגעת בהרבה מאוד אנשים...בניון לקח צעד קדימה של כל השילובים והחיבורים בכך שזה טבוע בו. יש הרמוניה מאוד יפה בין כל מיני פרמטרים. נוסחה, פס ייצור משל עצמו – זה לא בודד אותו אלא אפשר לו לגעת בהרבה מאוד אנשים...אמן  שלא הולך בתלם, יצר לעצמו נתיב משל עצמו. מוסיקאי מחונן ודעתן, לעתים לא פשרן. נאמן לדרכו ואיתה מנצח את הכל".

מוסיקה קלאסית – פרס למבצע. 
הזוכה: דורון סלומון. 
השופטים: עידית צבי, חנוך חסון, רון מרחבי
"הועדה בחרה להמליץ על הענקת פרס לנדאו בתחום המוסיקה הקלאסית הכלית  לדורון סלומון, המנצח והמנהל האמנותי של הסימפונייטה באר שבע. הישגיו באים לידי ביטוי בהובלת הסימפונייטה הישראלית ב"ש ובקירוב והגדלת הקהל, בדרכים אמנותיות ויצירתיות ביותר. דורון סלומון תורם לפיתוח וקידום המוסיקה הישראלית ולהחדרת חיי מוסיקה בדרום הארץ. הוא מקדיש חלק נכבד ממרצו לביצוע יצירות ישראליות, הן בביצועי בכורה והן בהחייאת יצירות מהקלאסיקה הישראלית. דורון סלומון שומר על רעננות ומקרין אישיות מוסיקלית מתחדשת שלא נס לחה".

מוסיקה קלאסית – פרס למבצע בתחום הזמרה. 
הזוכה: מקהלת העפרוני. 
השופטים: עידית צבי, חנוך חסון, רון מרחבי
"תרומתה של מקהלת העפרוני בניצוחה של מיה שביט שאף הקימה אותה, עונה לכל דרישות הפרס הן ברמת השירה והביצוע המצוינים והן בעובדה שהיא אכן מהוה ראש חץ לפיתוח תרבות המקהלות בישראל על פני שלושה עשורים. מקהלת העפרוני הכתיבה תרבות שירה של בני נוער שהתבססה על רפרטואר מגוון עם דגש על המוסיקה הישראלית. המקהלה העמידה דור חדש של מוסיקאים לא רק זמרים".

ג'אז – פרס ליוצר. 
הזוכה: אלי דג'יברי. 
השופטים: בן שלו, אלק כץ, דני שגיא
"נגן סקסופוניסט וירטואוז בעל אמירה אישית משכנעת. בנגינה שלו יש קשר בין השורשים לבין הידע העמוק של מסורת הג'אז...אלי דג'יברי- סימפוניה מוסיקלית, שומעים בנגינה שלו אינטליגנציה מוזיקלית רגשית וכבוד עמוק לקומפוזיציות ולסטנדרטים ג'אזיים מקוריים שלא שלו...דג'יברי הוא מוסיקאי מוערך לא רק בישראל אלא בקהיליית מוסיקאיי הג'אז העולמי והוא מודל לחיקוי בשביל ג'אזסיטיים צעירים רבים...בקומפוזיציות הג'אז המקוריות של אלי דגי'ברי ישנן אי אלו אלמנטים ישראליים מובהקים לראייה תקליטו האחרון "שיר ישראלי".

קולנוע דוקומנטרי – פרס ליוצר. 
הזוכה: ענת אבן. 
השופטים: שרון שביט, גידי אביבי, שמוליק דובדבני
"מבין המועמדים בחרה ועדת הפרס להעניק אותו השנה לענת אבן, על תרומתה המשמעותית והרציפה לתחום הקולנוע התיעודי מאז שנות ה-90, בזכות יצירה מקורית וייחודית, שחוקרת ומרחיבה את שפתו של הקולנוע התיעודי, בוחנת את קשריו לתרבות המקומית ולסיפור הישראלי, וכל זאת לצד פעילות תיאורטית וחינוכית".

קולנוע עלילתי – פרס לשחקן. 
הזוכה: רונית אלקבץ. 
השופטים: אבי נשר, אמנון זלאיט, דני מוג'ה
"רונית אלקבץ היא אחת מהדמויות הנשיות המשפיעות והדומיננטיות ביותר בקולנוע הישראלי. 
שחקנית ובמאית הבולטת בעשייתה , טוטלית בעבדותה ורבת פנים בדמויות אותן גילמה על המסך. 
אלקבץ, שחקנית מרגשת שהופיעה בעשרות סרטים , היא שם נרדף לקולנוע ישראלי איכותי שפרץ את גבולותיה הגיאוגרפיים של ישראל ,יצא אל העולם ורכש מוניטין, הערכה ויוקרה. 
אלקבץ פועלת בארץ ובעולם ואין ספק כי פעילותה הבינ"ל תרמה גם לחיזוק התודעה ותשומת הלב להם זוכה הקולנוע הישראלי בעולם...השפעתה על הקולנוע הישראלי היא כל כך מכרעת עד כי לא ניתן לדבר על  קולנוע הישראלי בלי לדבר על רונית אלקבץ...אם יש דיווה בקולנוע הישראלי, רונית אלקבץ היא הדיווה".

קולנוע עלילתי – פרס לצלם. 
הזוכה: דוד גורפינקל. 
השופטים: אבי נשר, אמנון זלאיט, דני מוג'ה
"דוד גורפינקל מצלם קולנוע ישראלי זה חמישה עשורים. ב-1964, בגיל עשרים ושש צילם את "חור בלבנה", סרטו שובר המוסכמות של אורי זוהר,  ושמו קשור מאז  ביצירות הקולנועיות של טובי הבמאים הישראלים. גורפינקל מעצב עולם ויזואלי בעל אופי משלו המשתנה עם זאת בהתאם לצרכי העלילה של כל  סרט וסרט. יצירתו המצטברת כוללת מעל לשמונים סרטים והיא מתפרשת מן השחור-לבן המודרניסטי של "מצור" ו"שלושה ימים וילד" ועד לצבעוניות הפוסט-מודרניסטית המשעשעת של "האסונות של נינה"  ו-"סיפור גדול". מעטים הם היוצרים בישראל שהטביעו חותמם באורח כה מכריע על התפתחות הקולנוע הישראלי ושתרמו כה רבות להישגיו".

תיאטרון – פרס לשחקן. 
הזוכה: יוסף כרמון. 
השופטים: רוני ניניו, עמרי יבין, ליא קניג
"יוסף כרמון הוא מבכירי השחקנים בארץ ומאחוריו קריירה עשירה של 45 שנות הופעה על הבמה. 
לכל אחד מהתפקידים שהוא מגלם הוא מביא את כישרונו הייחודי המשלב כריזמה ועוצמה בימתית לצד ענווה ועומק אנושי. בדמויות שגילם בהצגותיו הביא לידי ביטוי את האמת הלוינית ואת הפואטיקה הייחודית שלו. כרמון משמש מקור השראה לשחקנים צעירים ומנחיל את מורשת המשחק לדורות הבאים".

תיאטרון – פרס למלחין בתיאטרון. 
הזוכה: שוש רייזמן. 
השופטים: ישראל ברייט, אלק כץ, אריאל קשת
"שוש רייזמן היא מלחינה שמביאה גם עבודות מעניינות ומרגשות בתחום התיאטרון שמתפרסות על פני עשרות שנים בתיאטרונים שונים וגם המשיכה אל השלב הבא המתבקש- להנחיל את הידע שלה לדורות הבאים. רייזמן בלטה כמלחינה מקורית ומרגשת שטפלה בחומרים בצורה אישית, חומרים לא קלים. הצליחה להשמיע קול ייחודי, ישראלי, מקומי, ששייך לתרבות שלנו, מרגש. היא מעוררת השראה ליוצרים רבים".

מחול – פרס למבצע. 
הזוכה: עידו תדמור. 
השופטים: רות לרמן, רינה שינפלד, איריס לנה
"אנחנו נותנים  את הפרס לעידו תדמור בשל היותו מבצע וירטואוז בעל שליטה טכנית מרשימה ומיומנות בשפת מחול מגוונת, שפעולותיו בשדה המחול ואף מחוצה לו הביאו את דמותו כרקדן עכשווי אל קהלים רחבים ומגוונים...בנוסף להיותו רקדן מבצע, כוריאוגרף, מורה ומנהל להקה, עידו תדמור פועל בפלטפורמות מגוונות ומייצג בכך את המגמות החדשות באמנות לפיהן אמן פועל גם בשדות החוץ אמנותיים ופעיל במרחב הציבורי...ואת כל אלה הוא עושה לאורך 30 שנה של קריירה דינמית, מתפתחת ומשתנה...דמותו הכריזמטית מנכיחה את אמנות המחול בציבור הישראלי ומושכת קהלים רחבים, גם כאלה שאינם נחשפים בדרך כלל לאמנות המחול".

מועצת הפיס לתרבות ולאמנות

31 במרץ 2025

בפעם העשירית – נושמים תרבות בטבע לכל המשפחה בחול המועד פסח

מיזם "נושמים תרבות" של מפעל הפיס ורשות הטבע והגנים יתקיים בחול המועד פסח, 14 עד ה־17 באפריל 2025
29 בינואר 2025

מפעל הפיס הכריז על הזוכה הגדול בפרס ספיר לספרות ע"ש פנחס ספיר לשנת 2024

פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר הוא הנדיב, היוקרתי, המוערך והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה-24 על ידי מפעל הפיס
5 בינואר 2025

מפעל הפיס מכריז על שלושת מועמדי "הרשימה הקצרה" בפרס "הביכורים" של פרס ספיר לספרות לשנת 2024

22 בדצמבר 2024

מפעל הפיס מכריז על חמשת המועמדים הסופיים של פרס ספיר לספרות לשנת 2024: "הרשימה הקצרה"

חמשת המועמדים הסופיים נבחרו על ידי חבר השופטים של הפרס, בראשות יו"ר ועדת השיפוט, נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות
25 בנובמבר 2024

מפעל הפיס מכריז על "הרשימה הארוכה" של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2024

פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר נוסד בשנת 2000 והינו הנדיב, היוקרתי, המוערך והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה־24 על ידי מפעל הפיס
לעוד מועצת הפיס לתרבות ולאמנות