תאריך פרסום: 1 בנובמבר 2020
כל אחד מהזוכים יקבל ממפעל הפיס מענק על סך 150 אלף ₪
יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי, אמר היום: "פרס מפעל הפיס לאמנויות ולמדעים ע"ש לנדאו נחשב לאחד מהפרסים היוקרתיים בתחומי המדע, המחקר, התרבות והאמנות. היום, יותר מתמיד, אנו רואים צורך עמוק להוקיר ולציין לשבח את העשייה החשובה של פורצי הדרך בתחומי המדע והאומנות. נמשיך ללוות ולתמוך בעולמות המחקר והתרבות בכל עת מתוך הבנת החשיבות והתרומה העצומה של המדענים והאמנים הישראלים על רווחתם של אזרחי ישראל ולעתים גם מחוצה לה. השנה לראשונה הכרזנו על פרס מפעל חיים שנועד להרחיב את היריעה ולגעת בתחומים נוספים ובמועמדים ראויים נוספים לפרס - שתרמו תרומה משמעותית למדינת ישראל ולאזרחיה".
דולין מלניק, מנהלת אגף התרבות של מפעל הפיס, אמרה היום: "על אף משבר הקורונה היה לנו חשוב להמשיך ולקיים את הפעילות החשובה של פרס לנדאו. בכל שנה משתנות קטגוריות הפרס במטרה להקיף כמה שיותר תחומים ולהגיע לכמה שיותר אישים שתרמו תרומה משמעותית לתחומי המדע, המחקר והאמנות. הפרסים שמפעל הפיס מעניק לאמנויות ומדעים ע"ש לנדאו הם דרך נוספת להכיר, להוקיר ולתמוך במצוינות, הן בתחומי האמנויות השונים והן בתחומי המדע".
השנה הצטרפו תשעה זוכים וזוכות מאושרים אל עשרות הזוכים בפרס מפעל הפיס לאמנויות ולמדעים ע"ש לנדאו היוקרתי שמוענק מידי שנה, כחלק מפעילותו של מפעל הפיס לקידום התרבות, האמנות, המחקר והמדע בישראל. הפרס, המוענק מזה תשע עשרה שנה, נחשב לאחד הפרסים היוקרתיים בישראל והוא ניתן על שמו של מיכאל לנדאו, שמונה לראש מפעל הפיס בשנת 1951.
הפרס בתחום המדעים מציין לשבח את המחקר המדעי ואת החוקרים הישראלים, שהגיעו להישגים ראויים בתחומם, ותרמו בכך תרומה רבת ערך לקידום המדע והמחקר.
פרופ' רבקה כרמי זוכה בפרס מפעל הפיס ע"ש לנדאו - מפעל חיים על שיפור איכות חיי החברה בישראל בתחום הרפואה.
מנימוקי הזכייה: "חלוציות יוצאת דופן בקידום הרפואה ומערכת הבריאות בנגב. פרופ' כרמי יסדה את המכון הגנטי במרכז הרפואי סורוקה, ואחר כיהנה כדיקאן בפקולטה הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון ונשיאת האוניברסיטה. במקביל מילאה שורה ארוכה של תפקידים ציבוריים ואקדמיים רבים. היא האישה הראשונה שכיהנה כדיקאן הפקולטה לרפואה וכנשיאת אוניברסיטה בישראל והיא מהווה מודל חיקוי לרופאות ולאקדמאיות צעירות רבות ומגדלור לנשים מוכשרות רבות בישראל".
פרופ' אבישי דקל זוכה בפרס בתחום חקר האסטרופיזיקה וחלל.
מנימוקי הזכייה: "אבישי דקל הוא מבכירי האסטרופיזיקאים בישראל ואחד מהחוקרים המובילים בתחום הקוסמולוגיה התיאורטית בעולם. עבודותיו המדעיות מהוות ציון דרך בהבנתנו את מבנה היקום ואת תהליך היווצרות הגלקסיות מהפרעות מזעריות בשדה הצפיפות ההתחלתי".
פרופ' אהוד גזית זוכה בפרס בתחום הזדקנות בריאה (Healthy Aging).
מנימוקי הזכייה: "פרופ' גזית הינו מומחה בעל שם עולמי בתחום הניאו טכנולוגיה והכימיה הביולוגית, מחקריו הניבו תרומה אדירה לחקר מבנים ביו מולקולריים, הרכבה עצמית מולקולרית וביו טכנולוגיה. פרופ' גזית הינו מהמפתחים והמובילים של תחומים אלו והפך אותם לענף מחקר מהפכני שאומץ על ידי קבוצות מחקר רבות ברחבי העולם".
פרופ' אריק רימרמן זוכה בפרס בתחום עבודה סוציאלית.
מנימוקי הזכייה: "לפרופ' רימרמן מוניטין בינ"ל כאחד החוקרים המובילים בעולם בתחום השיקום וחקר המדיניות החברתית ההשוואתית של אנשים עם מוגבלות. פרסומיו הטביעו חותמם על קובעי המדיניות החברתית כלפי אנשים עם מוגבלויות בישראל ובעולם".
פרופ' דוד אוסישקין זוכה בפרס בתחום ארכיאולוגיה.
מנימוקי הזכייה: "פרופסור דוד אוסישקין, מחשובי חוקרי עברה של ארץ ישראל, עוסק במחקר ארכיאולוגי כבר למעלה מ-60 שנה. הוא ערך חפירות רבות והחשובה בהן היא זו שניהל בתל לכיש, אחד האתרים הארכיאולוגיים החשובים בארץ".
הפרס בתחום התרבות והאמנות, מוענק לזוכים על תרומה והשפעה משמעותית לחיי התרבות והאמנות בישראל.
שי אזולאי, זוכה בפרס בתחום אמנות חזותית - ציור.
מנימוקי הזכייה: "בגוף עבודותיו, בוחן שי אזולאי בצורה עקבית, מפוכחת ובלתי מתפשרת את פעולתו של הצייר בסטודיו ואת מקומו בחברה בכלל ובחברה הישראלית ובדת היהדות בפרט, כל זאת תוך התייחסות לתולדות האמנות ולמסורת הציור המערבית. ציורו הכנה והריאליסטי-רפלקסיבי של אזולאי הינו קול חריג, ועם זאת מקומי בכל נימיו".
לואי להב זוכה בפרס בתחום הפקה מוזיקלית.
מנימוקי הזכייה: "לואי להב עזר להגדיר ולבסס בארץ את מקצוע ההפקה המוסיקלית. מאז ועד היום להב אחראי על הרבה מהאלבומים המצליחים שהופקו בישראל, ביניהם אלבומים לשלמה ארצי, גידי גוב, ריטה ועוד רבים. השפעתו על אמנים ומפיקים מוסיקליים בארץ עצומה ורבים החלו לעסוק בתחום בזכות פועלו".
ניב שינפלד ואורן לאור, זוכים בפרס בתחום יצירת מחול.
מנימוקי הזכייה: "הכוריאוגרפיות של שינפלד ולאור פונות לקהל רחב, ובה בעת הן רבות רבדים ומאתגרות פרשנויות בהקשרים של שדות אמנות חוץ-מחולית ושדות ידע מגוונים נוספים. בעבודותיהם הם מתבוננים בשאלות מהותיות ואוניברסליות של ההוויה האנושית ובתימות מקומיות ישראליות".
פרס התיאטרון - עקב אילוצים הזוכה בתחום התיאטרון יוכרז בהמשך.
מידע נוסף על הפרס באתר מועצת הפיס לתרבות ולאמנות.