מפעל הפיס מכריז על הזוכה בפרס ספיר לספרות: סמי ברדוגו על ספרו "חמור"

רו"ח אביגדור יצחקי, יו"ר מפעל הפיס: "השנה אנו מציינים בגאווה גדולה 20 שנות פעילות של הפרס החשוב והיוקרתי ביותר בתחום הספרות בישראל – "פרס ספיר לספרות" שנוסד בשנת 2000 והפך ברבות השנים למוסד חשוב ומוערך שזוכה להתעניינות רבה, הן בקרב קהילת הסופרות והסופרים בישראל והן בקרב הציבור כולו".

בשנה כל כך מאתגרת שחווה עולם התרבות הישראלי, חשוב יותר מתמיד להמשיך ולהוביל בגאון את המוסד החשוב הזה שכל מטרתו להכיר ולהוקיר את הספרות העברית כאבן יסוד בתרבות הישראלית ולהעלות על נס את תרומתם החשובה של הסופרות והסופרים בישראל לחברה. מפעל הפיס ימשיך להוביל את הפרס לעוד שנים רבות וימשיך להשקיע משאבים רבים במטרה לקדם את הסופרים בישראל ואת הספרות הישראלית".

חבר השופטים של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2020, בראשותה של עו"ד אמי פלמור, התכנס הבוקר ובחר ב-סמי ברדוגו לזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2020 על ספרו "חמור" בהוצאת הספרייה החדשה.

ברגעים אלה ממש הגיע יו"ר מפעל הפיס , רו"ח אביגדור יצחקי, לביתו של הזוכה על מנת לבשר לו על דבר הזכייה ולהעניק לו את הפסלון. הזוכה יקבל בנוסף מענק על סך 150 אלף ₪, ספרו/ה יתורגם וייצא לאור בשפה הערבית ושפה זרה נוספת על פי בחירתו/ה. בנוסף, ירכוש מפעל הפיס מהדורה בת 500 ספרים מספרי חמשת הסופרים שנבחרו במסגרת "הרשימה הקצרה" ומזוכה פרס הביכורים ויעניק אותם לספריות ציבוריות ברחבי הארץ.

בתמונה: רו"ח אביגדור יצחקי, יו"ר מפעל הפיס מעניק את הפרס לסמי ברדוגו, הזוכה בפרס ספיר לספרות 2020

מנימוקי ועדת השיפוט:
בלשון וירטואוזית ומקורית בתכלית, בחוכמה ובאומץ, "חמור" של סמי ברדוגו מאיר פינות של עזובה והזנחה בדרך שטרם נעשתה. פינות גשמיות – כמו הפריפריה, הגוף, אבטלה, בעלי חיים, חצרות ושדות בור – וגם פינות עזובות בתודעה ובמחשבה. "כי כמעט אין להתרחשות הזאת מילים משל עצמה, לשון שתופסת אותה, דיבור שיראה מי היא ומה היא פשוטו כמשמעו. מה הן התחנות הכמעט יתומות, הפזורות?" הספר מצליח לייצג גם את הסתמיות של התודעה, את הריק, ואף על פי כן דמויותיו נותרות בזרותן ובכך גם שומרות על עצמאותן. "חמור" הוא מעשה ספרותי נועז המתנגד למנגנוני בניית נרטיב המתקדם לקראת מטרה ותכלית. "אין בכלל סיפור חיים", כותב ברדוגו. "יש רק חייך, רק חיים." זוהי כתיבה שכולה הוויה טהורה – רגע ברגע, חי וחריף.

מפעל הפיס חוגג השנה 20 שנות פעילות של פרס ספיר לספרות, שנוסד בשנת 2000 במטרה לעודד את הספרות העברית ואת תרבות הקריאה והפך למוסד היוקרתי ביותר בתחום הספרות בישראל.

הכרזת הזוכים מתקיימת גם השנה במתכונת מיוחדת, תחת מגבלות הקורונה והריחוק החברתי במסגרת משדר חגיגי שהפיק מפעל הפיס. המשדר כולל תכנית אמנותית יוצאת דופן בהנחייתם של עמוס תמם ולירז צ'רכי וישודר הערב (יום א ה-28.2.21) בשעה 23:15 בקשת 12.

חברי ועדת השיפוט:

  • עו"ד אמי פלמור - יו"ר מילאה שורה של תפקידים בשירות הציבורי, האחרון שבהם מנכ״לית משרד המשפטים, והובילה מספר ועדות ממשלתיות חשובות בנושא מיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה ( דו״ח פלמור) בנושא הפללת לקוחות זנות, ובנושא צמצום הפוליגמיה. כיום משמשת כיו״ר קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, כחברה במועצה הבינלאומית לפיקוח על פייסבוק ואינסטגרם בסוגיות תוכן, וכמרצה לממשל במרכז הבינתחומי הרצליה.
  • פרופ' אבנר הולצמן חוקר ספרות, פרופ' לספרות עברית באונ' ת"א
  • ד"ר שגיא מעין, חוקר תרבות וספרות ומרצה במכללה האקדמית ספיר
  • ד"ר שירה סתיו חוקרת ספרות במחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב
  • ד"ר מיכל בן חורין חוקרת ספרות וראש המחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר-אילן
  • עמיחי חסון משורר ויוצר קולנוע
  • אלעד בר נוי עיתונאי ומבקר ספרות
בתמונה: עטיפת הספר 'חמור'

מועצת הפיס לתרבות ולאמנות

31 במרץ 2025

בפעם העשירית – נושמים תרבות בטבע לכל המשפחה בחול המועד פסח

מיזם "נושמים תרבות" של מפעל הפיס ורשות הטבע והגנים יתקיים בחול המועד פסח, 14 עד ה־17 באפריל 2025
29 בינואר 2025

מפעל הפיס הכריז על הזוכה הגדול בפרס ספיר לספרות ע"ש פנחס ספיר לשנת 2024

פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר הוא הנדיב, היוקרתי, המוערך והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה-24 על ידי מפעל הפיס
5 בינואר 2025

מפעל הפיס מכריז על שלושת מועמדי "הרשימה הקצרה" בפרס "הביכורים" של פרס ספיר לספרות לשנת 2024

22 בדצמבר 2024

מפעל הפיס מכריז על חמשת המועמדים הסופיים של פרס ספיר לספרות לשנת 2024: "הרשימה הקצרה"

חמשת המועמדים הסופיים נבחרו על ידי חבר השופטים של הפרס, בראשות יו"ר ועדת השיפוט, נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות
25 בנובמבר 2024

מפעל הפיס מכריז על "הרשימה הארוכה" של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2024

פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר נוסד בשנת 2000 והינו הנדיב, היוקרתי, המוערך והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל זו השנה ה־24 על ידי מפעל הפיס
לעוד מועצת הפיס לתרבות ולאמנות