תאריך פרסום: 18 בדצמבר 2023
מפעל הפיס מכריז על 12 המועמדים של "הרשימה הארוכה" של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2023. המועמדים נבחרו על ידי חבר השופטים של הפרס, בראשותו של יו"ר הועדה וראש צוות השופטים, מר אורן נהרי.
פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס, שנוסד בשנת 2000 במטרה לעודד את הספרות העברית ואת תרבות הקריאה, יחולק השנה זו השנה ה־23. בשנה שעברה יצא מפעל הפיס עם בשורה משמעותית של העלאת סכומי הפרסים ב־200 אלף ₪ שיוענקו לזוכים בקטגוריות השונות, וזאת מתוך החשיבות הרבה שמפעל הפיס רואה בקידום הספרות העברית ובטיפוחם של סופרות וסופרי ישראל.
סך כל סכומי הפרסים שיוענקו לזוכים בקטגוריות השונות: 765,000 ₪.
12 המועמדים שנבחרו ל"רשימה הארוכה" לשנת 2023 הם:
- "מה קרה להגר באילת" מאת: עופרה עופר אורן, בהוצאת כנרת זב"מ
- "בדרך" מאת: דרור בורשטיין, בהוצאת סימן קריאה
- "ביוטופ" מאת: אורלי קסטל־בלום, בהוצאת הקיבוץ המאוחד
- "הו-מאמה" מאת: תמי בצלאלי, בהוצאת עילמור
- "חיים" מאת: גַיל הראבן, בהוצאת אחוזת בית
- "אי החירות" מאת: ימימה חובב, בהוצאת משכל
- "יריתי באמריקה" מאת: תהילה חכימי, בהוצאת אחוזת בית
- "ארץ המנזרים" מאת: שחר מגן, בהוצאת אחוזת בית
- "סימני שיניים" מאת: חנוך מרמרי, בהוצאת כתר
- "כלב" מאת: ישי רון, הוצאה עצמית
- "הדוב" מאת: אסף שוּר, בהוצאת הקיבוץ המאוחד
- "מילים במקום מילים" מאת: רחל שליטא, בהוצאת משכל
מתוך המועמדים במסלול הראשי של "הרשימה הארוכה", ייבחרו 5 ספרים שיהיו המועמדים הסופיים לפרס ("הרשימה הקצרה"), וזאת לצד "הרשימה הקצרה" במסלול ספר הביכורים שתמנה שלושה מועמדים.
בסוף פברואר 2024 ייבחר הזוכה הגדול בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2023, בשידור מיוחד בקשת 12.
כל אחד מבין 12 הסופרים שנבחרו במסגרת "הרשימה הארוכה" יזכה למענק בסך 30 אלף ₪. חמשת הסופרים שספריהם יבחרו ל"רשימה הקצרה", יזכו למענק בסך 60 אלף ₪. לשלושת מועמדי "הרשימה הקצרה ספר ביכורים" יוענק פרס בסך 30 אלף ₪ כל אחד. לזוכה במסלול הביכורים שייבחר מתוך רשימה זו, יוענק פרס כספי בסך 75 אלף ₪.
הזוכה הגדול בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2023 יזכה במענק על סך 180 אלף ₪ וספרו יתורגם וייצא לאור בשפה הערבית ובשפה זרה נוספת, על פי בחירתו. בנוסף, ירכוש מפעל הפיס מהדורה בת 500 ספרים מספרי חמשת הסופרים שנבחרו במסגרת "הרשימה הקצרה" ובמסגרת "ספר הביכורים", ויעניק אותם כמתנה לספריות ציבוריות ברחבי הארץ.
יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי: "דווקא בימים אלה חשוב להמשיך ולשמר את נכס צאן הברזל התרבותי גם בתחום הספרות בישראל - 'פרס ספיר לספרות', אשר הפך ברבות השנים למוסד יוקרתי ומוערך שזוכה לעניין רב, הן בקרב קהילת הספרות בישראל והן בקרב הציבור כולו. מטרתו של הפרס להוקיר את הספרות העברית כאבן יסוד בתרבות הישראלית ולהעניק לסופרי ישראל את הכבוד הראוי להם בציבור הישראלי. מפעל הפיס ימשיך לפעול לקידום עולם התרבות בישראל ולהעלות על נס את תרומתם החשובה של הסופרות והסופרים בישראל לחברה".
יו"ר חבר השיפוט, אורן נהרי: "כאשר נשאל וינסטון צ'רצ'יל, כך האנקדוטה, על קיצוץ תקציב התרבות בזמן מלחמת העולם השנייה, ענה: 'אז עבור מה אנו נלחמים?'. התחלנו, חבר שופטי פרס ספיר, את עבודתנו במדינת ישראל הקודמת. מאז 7/10 כולנו חשים שאנו במקום אחר, בזמן אחר. אימרה ישנה אומרת, 'כשהתותחים רועמים המוזות שותקות'. ובהחלט יכול להיראות שעיסוק בספרות, בפרסים ספרותיים הוא מנותק, בימים אלה. אבל לא. גם כשהתותחים רועמים המוזות, כולן, מדברות ויוצרות. כמה מהספרים הידועים והטובים בהיסטוריה נכתבו על מלחמות - החל כמובן ב'איליאדה' של הומרוס. וגם כעת, כשאנו בוחרים מתוך היצירות הטובות ביותר שיצאו בשנה האחרונה בישראל, אנו קוראים את גווני החיים שלנו: הנה הוויי הקיבוץ, הנה העיר, שהיתה עיירה, בדרום, הנה חיי הצבא, תל אביב, עיר מעורבת. כל חיינו. וגם השנה יש יצירות נפלאות, מסופרות וסופרים וותיקים, קולות חדשים ומרתקים, והבחירה ביניהן קשה. וגם כעת, לדעתי אפילו במיוחד כעת - התרבות הישראלית, הספרות הישראלית היא חלק מהותי במה שאנו, אחד הדברים שעליהם אנו נלחמים".
ראש אגף התרבות של מפעל הפיס, דולין מלניק: "בתקופה קשה זו שעוברת על כולנו, לצריכה של ספרות, יש השפעה מיטיבה על הנפש, היא מעשירה את עולמנו הפנימי והיא עשויה להפיח תקווה ואופטימיות ולרומם את מצב הרוח. מפעל הפיס ימשיך להוביל את פרס ספיר לספרות עוד שנים רבות וימשיך להשקיע משאבים במטרה לקדם את הסופרים בישראל ואת הספרות הישראלית. זוהי הזדמנות מצוינת לכל אוהבי הספרים ליהנות מפירות היצירה המופלאים של הסופרות והסופרים בישראל, ובכך גם לתמוך באחד מהעוגנים המרכזיים של עולם התרבות הישראלי".
פרטים נוספים באתר מועצת הפיס לתרבות ולאמנות.
גלריית תמונות - עטיפות הספרים