תאריך פרסום: 21 בנובמבר 2022
חמשת המועמדים הסופיים לפרס:
- "אחות לַפְּליאדות" מאת: אורית אילן בהוצאת ידיעות ספרים
- "כולנו החמישה" מאת: סמי ברדוגו בהוצאת סימן קריאה
- "חמתו של תמוז" מאת: אילנה ברנשטיין בהוצאת כנרת זמורה־ביתן דביר
- "השתקן" מאת: ארי ליברמן בהוצאת אחוזת בית
- "אבנים" מאת: צחי פרבר בהוצאת כנרת זמורה־ביתן דביר
פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס, שנוסד בשנת 2000 במטרה לעודד את הספרות העברית ואת תרבות הקריאה, יחולק השנה זו השנה ה־22. השנה עודכנו סכומי הפרסים ונוספו 200 אלף ₪ שיוענקו לזוכים בקטגוריות השונות, וזאת מתוך החשיבות הרבה שמפעל הפיס רואה בקידום הספרות העברית ובטיפוחם של סופרות וסופרי ישראל. חמשת הסופרים המועמדים של 'הרשימה הקצרה' יקבלו מענק על סך 60 אלף ₪.
הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס יזכה במענק של 180 אלף ₪ וספרו יתורגם וייצא לאור בשפה הערבית ויתורגם לשפה זרה נוספת על פי בחירתו. בנוסף, ירכוש מפעל הפיס מהדורה בת 500 ספרים מספרי חמשת הסופרים שנבחרו במסגרת "הרשימה הקצרה" ובמסגרת "ספר הביכורים", ויעניק אותם כמתנה לספריות ציבוריות ברחבי הארץ.
הזוכה הגדול בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2022 ייבחר בטקס חגיגי בתאריך 2/1/2023 (יום שני). המועמדים הסופיים נבחרו על ידי חבר השופטים של הפרס, בראשותו של יו"ר הועדה וראש צוות השופטים, מר אורן נהרי.
מתוך שמות המועמדים במסלול הראשי של "הרשימה הארוכה" נבחרו חמישה ספרים כמועמדים הסופיים לפרס ("הרשימה הקצרה"), וזאת לצד "הרשימה הקצרה" במסלול ספר הביכורים שתמנה שלושה מועמדים, להם יוענק פרס בסך 30 אלף ₪ כל אחד (במקום 20 אלף). לזוכה במסלול הביכורים יוענק פרס כספי בסך 75 אלף ₪.
מידע נוסף על המועמדים בפרס ספר הביכורים של פרס ספיר לספרות לשנת 2022.
יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי: "מפעל הפיס נרגש וגאה להוביל את המפעל החשוב והיוקרתי ביותר בתחום הספרות בישראל - "פרס ספיר לספרות", אשר הפך ברבות השנים למוסד יוקרתי ומוערך שזוכה לעניין רב, הן בקרב קהילת הספרות בישראל והן בקרב הציבור כולו. מטרתו של הפרס להוקיר את הספרות העברית כאבן יסוד בתרבות הישראלית ולהעניק לסופרי ישראל את הכבוד הראוי להם בציבור הישראלי. מפעל הפיס ימשיך לפעול לקידום עולם התרבות בישראל ולהעלות על נס את תרומתם החשובה של הסופרות והסופרים בישראל לחברה".
יו"ר חבר השיפוט, אורן נהרי: "מרגש לראות את המחויבות הטוטאלית של חברי הועדה לספרות העברית, את הוויכוחים שנעשים קשים יותר ויותר ככל שהרשימה מצטמצמת, מי יכנס לרשימה הקצרה, מי יישאר בחוץ כשכל אחד מאתנו טוען בלהט עבור הספרים הנראים לו כמתאימים ביותר, כשאנו מחפשים את העלילות המרתקות ביותר, הגיבורים הנוגעים לליבנו והחיבור המדויק ביותר לישראל."
ראש אגף התרבות של מפעל הפיס, דולין מלניק: "מפעל הפיס ימשיך להוביל את פרס ספיר לספרות עוד שנים רבות וימשיך להשקיע משאבים רבים במטרה לקדם את הסופרים בישראל ואת הספרות הישראלית. זוהי הזדמנות מצוינת לכל אוהבי הספרים ליהנות מפירות היצירה המופלאים של הסופרות והסופרים בישראל, ובכך גם לתמוך באחד מהעוגנים המרכזיים של עולם התרבות הישראלי".
מנימוקי ועדת השיפוט: